- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropa objavila svoje uslove za usvajanje deklaracije samita G20 koji se tiču ukrajinskog sukoba

© AP Photo / Aijaz RahiG20
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je preliminarne uslove za usvajanje završne deklaracije o rezultatima samita G20 u Indiji koji se tiču ukrajinskog sukoba, rekavši da oni uključuju potrebu uspostavljanja pravednog i dugoročnog mira u Ukrajini, nepovredivost granica.

„Važno je da se pridržavamo osnovnih principa“, izjavila je Fon der Lajenova u intervjuu nemačkim televizijskim kanalima ZDF i ARD, a prenosi portal ZDF.

Prema rečima predsednika EK, ti principi podrazumevaju, na primer, „neophodnost uspostavljanja pravednog i dugoročnog mira u Ukrajini, nepovredivost granica, kao i nepriznavanje aneksiranih teritorija na međunarodnom nivou“.

„Zalažemo se za ove glavne principe i oni treba da budu odraženi u dokumentu“, objasnila je ona.

Osamnaesti samit G20 održava se od 9-10. septembra u prestonici Indije Nju Delhiju. Događaju neće prisustvovati ni ruski predsednik Vladimir Putin ni kineski lider Si Đinping. Rusiju će na forumu predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.
Na događaj su pozvani svi lideri zemalja članica, kao i lideri još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.
Samit G 20 - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
SVET
Nedovoljan uticaj Amerike: Diplomate G20 pripremile kompromisne formulacije o ukrajinskom sukobu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala