- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nije u skladu sa evropskim putem da neizabrani stranac donosi odluke u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Evropski put BiH nije kompatibilan sa prisustvom neizabranog stranca koji donosi odluke umesto domaćih institucija, izjavila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
„To je recidiv 19. i delimično 20, ali nikako 21. veka. Poručila sam (na Ekonomskom forumu u Poljskoj) da BiH mora pod hitno da iskorači iz kolonijalnog statusa ukoliko želi da krene napred“, navela je Cvijanovićeva.
Ona kaže da je rešenje u izbalansiranom i realističnom pristupu prema BiH.
„Sve dok u Sarajevu živi nada da će neko spolja urediti BiH po njihovoj volji, do tada će biti nezainteresovani za bilo kakav dijalog koji bi vodio ka rešavanju otvorenih pitanja, a to onda znači i stagnaciju BiH“, kazala je ona.
Cvijanović je dodala da ovo nisu 90-te godine tokom kojih se u Evropi i svetu vrtela samo jedna priča.
„Zbog toga se borimo da dodatno ojačamo međunarodni dijalog sa prijateljima. Imamo važne sagovornike u regiji, unutar Evropske unije, kao i u drugim delovima sveta. Postoje i neki ranije dogovoreni projekti i uvek je dobra prilika da se razgovara o njihovoj realizaciji. Inače, svi nesporazumi koje imamo uzrokovani su željom pojedinih da o našoj zemlji odlučuju umesto nas samih“, istakla je ona.
„To je ono što ne možemo dozvoliti, jer bi to značilo da Republiku Srpsku ostavljamo na milost i nemilost drugima koji prema njoj nikada nisu pokazali dobre namere. Zato uvek cenim one koji imaju izbalansiran pristup prema svima u BiH“, ukazala je Cvijanović, prenosi RTRS.

Višković: Borba za Srpsku vodi se i danas

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da se „borba koja se devedesetih godina prošlog veka vodila za odbranu Republike Srpske vodi i danas, samo drugim oružjem, s ciljem da se spreči da se Srpska razvlasti i uzme joj se imovina“.
Višković je istakao da učesnici današnje borbe nisu isti, dok scenaristi jesu.
„Isti su projektanti, mašinerija, koja na neki način želi da sve ono što su naši borci krvlju platili i stvorili danas na neki volšeban način razvlaste, da nam uzmu imovinu“, kazao je on, prenosi RTRS.
Višković je istakao da bez imovine ne može postojati jedna zemlja.
„BiH nema imovinu - imovina je na entitetima“, ukazao je Višković i podsetio da je Republika Srpska mirovnim sporazumom u Dejtonu dobila 49 odsto teritorije i svu imovinu na njoj.
Višković je u Vlasenici prisustvovao obeležavanju 31 godine od osnivanja elitne jedinice Vojske Republike Srpske - Jurišnog odreda Vlasenica.
On je naglasio da danas u BiH "kojekakvi stručnjaci i istoričari zamajavaju građane svojim izjavama o imovini".
„Postoje mešetari koji zarađuju na svakom krvoproliću i sukobu, i danas se zalažu za destabilizaciju BiH i ne žele joj ništa dobro. Zato moramo biti pametni, svesni činjenice da Republika Srpska mora biti sačuvana i odbranjena i zato nam je neophodno srpsko jedinstvo“, napomenuo je Višković.
Višković je istakao da bez Republike Srpske ovde nema života.
„Ako Sarajevo bude odlučivalo o sudbini srpskog naroda, onda teško nama svima“, upozorio je Višković i pozvao na ujedinjenje u odbrani institucija Republike Srpske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala