- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ilon Mask tužio državu Kaliforniju, tvrdi da ograničava slobodu govora

© AP Photo / Michel EulerIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Kompanija Iks (nekadašnji Tviter) milijardera Ilona Maska, tužila je američku državu Kaliforniju zbog zakona koji uvodi nova pravila za društvene mreže u vezi sa „borbom protiv dezinformacija, govora mržnje i ekstremizma“. Iz Maskove kompanije navode da se ovim zakonom ograničava ustavno pravo na slobodu govora.
Zakon 587 države Kalifornije ima nameru da izvrši pritisak na društvene mreže kako bi eliminisale sadržaj za koji država smatra da nije odgovarajući, navodi se u tužbi podnetoj federalnom sudu u Sakramentu.
„Na taj način, Kalifornija primorava kompanije da prihvate državni pogled na politička pitanja, što je oblik prinudnog govora sam po sebi“, dodaje se u tužbi.
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta, inače se zalaže za „apsolutnu slobodu govora“, a to je i jedan od razloga kojim je objasnio kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara.
Zakonom 587, između ostalog, zahteva se od velikih društvenih mreža da dva puta godišnje dostavljaju izveštaje kojim opisuju način na koji moderiraju sadržaj i sadrže podatke o broju spornih postova i kako je sa njima postupano. Takođe, traži se da dostavljaju kopije uslova korišćenja, a ukoliko ne ispune sve ove zahteve, mogu biti kažnjeni 15.000 dolara dnevno, preneo je Rojters.
Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je ovaj zakon u septembru prošle godine, navodeći kako država „ne želi da dopusti da društvene mreže budu korišćene kao oružje za širenje mržnje i dezinformacija“.
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
RUSIJA
Obelodanjeno: Kako je Ilon Mask 2022. godine sprečio Kijev da izvede napad na rusku flotu na Krimu
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
RUSIJA
Medvedev: Ilon Mask – poslednji razuman čovek u Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala