Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nema nikakvih razgovora da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta i prepuste imovinu

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ono oko čega nema nikakvog razgovora je da Srbi napuste svoja ognjišta, prepuste svoje zgrade i imovinu onima kojima to nikada nije pripadalo.
On je u obraćanju naciji, a uoči predstojećih razgovora sa Prištinom u Briselu, rekao da su ti razgovori za nas obaveza, jer su jedini način kako se problemi rešavaju.
„Razgovarali smo sa predstavnicima Srba, da uvek prihvate dijalog, i po pitanju izbora, ali ono oko čega nema nikakvog razgovora je da Srbi napuste svoja ognjišta, prepuste svoje zgrade i imovinu onima kojima to nikada nije pripadalo“, rekao je predsednik .
Kurtijev režim , kako je rekao, neće odustati od iseljavanja naših institucija, ali naš narod će se demokratskim putem tome odupreti.
"Pokušaj oduzimanja privatne imovine, što su osudili i EU i SAD, ali oni ne odustaju uprkos Briselskom sporazumu, koji navodi da nigde nisu predviđene posebne baze, postoji samo region Sever, njime treba da upravlja Srbin, Priština ima pravo samo izbora kandidata koji predlaže ZSO. To je još jedan od velikih mogućih uzroka novih napada i nove krize", rekao je Vučić.
On je istakao da se svakoga dana režim Aljbina Kurtija ne bavi se ničim drugim, već progonom Srba.

Kurtijev progon Srba

"Šta je to što može da bude naš odgovor: trudimo se da on bude umeren, smiren, racionalan, ali i dovoljno snažan i čvrst da naš narod na KiM može da razume šta je poruka njihove države Srbije. Nama su ruke prilično vezane, ali i u takvim uslovima trudimo se da pronađemo bezbroj načina da pomognemo našem narodu", rekao je on.
Rekao je i da samo dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije bilo kakve akcije KBS i kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno ukruženje na severu Kosova, kosovski policajci upali u fabriku „Lola“.
Dodao je da je to još jedan pokazatelj i njihova želja da dokažu kako njihovoj sili nema granica uprkos onome što je govorio Stoltenberg.
Istovremeno, kako je rekao, nastavili su sa hapšenjem Srba za neka krivična dela od pre 3, 4 godine
Predsednik je podsetio da od dolaska Kurtija na vlast imamo 401 napad na Srbe, u poslednjih godinu dana na severu imamo 41 eskalatorni potez Kurtijevog režima, čime su gotovo direktno pokušali da izazovu sukobe, 15 napada na srpsku decu i 15 direktnih pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, 56 napada na objekte SPC od njegovog dolaska na vlast.
Blokada srpskih proizvoda, kako je rekao, koja traje već tri meseca proizvodi katastrofalne posledice, posebno u našim bolnicama.
"Naša ministarstva na razne vratolomne načine pokušava da dostavi lekove i materijal u bolničke centre u Gračanicu i Mitrovicu, a da ne pričam o tome da hrana i sve druge potrepštine za naš narod počinju da nedostaju", rekao je predsednik.

Molba za SAD, EU, Rusiju i Kinu

Vučić je rekao da u ponedeljak ide u Skoplje, gde će imati razgovor u okviru inicijative Brdo-Brioni, a dva dana posle toga u Brisel gde će razgovarati sa Kurtijem, potom u Mađarsku.
Kako je rekao, dva dana posle našeg Dana nacionalnog jedinstva idem u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN.
"Naša molba i moj zahtev predstavnicima EU i SAD, našim prijateljima Kini i Rusiji je da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiju, ne kroz to ko je stvarao tzv. kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe, a ko ni na koji način nije u tome učestvovao. Ne može želja i borba da se poštuje Ustav Srbije, međunarodno javno pravo i povelja UN da se tumače kao provokacija", rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala