- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Aleksino životno delo: „Dva dana je gledao kako da ukrade loptu“ /video/

© Foto : FIBAAleksa Avramović
Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Svaki košarkaš Srbije ima jasno definisanu ulogu u sistemu selektora Svetislava Pešića. Aleksa Avramović svoju je odradio na maksimalan način i odigrao je utakmicu života u polufinalu Svetskog prvenstva protiv Kanade.
Srbija će pamtiti Aleksinu odbranu i način na koji je „pohapsio“ Šaja Gildžusa-Aleksandera i kako je konstantno uništavao napade Kanađana.
Na maestralnoj odbrani košarkaša Partizana koji je poznat po ludačkoj energiji, Srbija je izgradila i odražavala prednost, a na kraju i ostvarila pobedu.
Konstantno su njegove ruke bile na lopti koja je bila u posedu kanadskih košarkaša. Na sve to za osam minuta provedenih na parketu, ubacio je i šest poena, imao po skok i asistenciju i dve ukradene lopte.
Upravo to je ono što se očekuje od iskusnog plejmejkera iz Čačka koji igra košarku života, kako u dresu Partizana, tako i Srbije.
Ponovo je Avramović ušao u igru krajem druge četvrtine i opet je momentalno naterao na grešku prvu zvezdu Kanade Šaja Gildžisa-Aleksandera, čija je postao noćna mora. Izborio se posle i za faul i ubacio je bez problema dva slobodna bacanja, zaokruživši poluvreme života za plus 15.
Uspeli su posle Kanađani da poentiraju, ali to nije pokvarilo opšti utisak da je Srbija na krilima vanserijske Aleksine odbrane razbila Kanađane, na kraju je pobedila sa 95:86 za plasman u finale, a Avramović je duel završio sa deset poena, dve asistencije i dve ukradene lopte, ali statistika apsolutno ne oslikava njegov doprinos na terenu.
O tome se pričalo i posle utakmice...
„Ja ovo u životu nisam video“, konstatovao je Marko Gudurić.
„Dva dana je gledao snimke kako da ukrade loptu Šaju“, naveo je Bogdan Bogdanović.
„Srbija ima mnogo heroja, ali sam se potrudio, jer je to Aleksa zaslužio, da pronađem u statistici ovaj neverovatan detalj. Protiv Litvanije i Kanade na terenu je proveo 29 minuta i za to vreme je Srbija stekla 28 poena prednosti“, naveo je Aleksandar Petrović.
A govorio je i Aleksa.
„Bog mi je dao tu energiju koju se trudim da prenesem na druge momke, hvala im na tome što me prate u nekim stvarima, ja ih pratim u svemu što mi kažu. Nikada nisam igrao sa ovakvom grupom ljudi, ne postoji sujeta, ego, mi stvarno ginemo za našu zemlju na jedan pravi istinski način. Znao sam mogu Šaju da ukradem nekoliko lopti, znao sam da dribla jako široko, meni je Bog podario duge ruke, koristio sam svoje prednosti“, obrazložio je Aleksa.
Herojski!
Nikola Milutinov - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Mundobasket 2023
Milutinov razbio led /video/
Srbija i Kanada - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Mundobasket 2023
Srbija u finalu – zna se koja je zemlja košarke!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala