- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Referendumi u novim ruskim regionima prema međunarodnom pravu iako Zapad tvrdi suprotno

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Referendumi u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti su održani u potpunosti u skladu sa normama međunarodnog prava, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Referendumi su održani u potpunosti u skladu sa normama i principima međunarodnog prava, bez obzira na to što naši zapadni protivnici pokušavaju da dokažu suprotno“, rekao je on.
U Savetu bezbednosti UN je održana sednica koju su inicirale SAD i Albanija a u vezi sa referendumom koji je održan pre godinu dana u novim ruskim regionima. SAD, Francuska, Britanija, Albanija, Japan i drugi saveznici Vašingtona ponovo su izjavili da ne priznaju referendume u DNR-u, LNR-u, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Nebenzja je podsetio predstavnike država-članica Saveta bezbednosti, koji kritikuju i ne priznaju referendume na Krimu, DNR-u, LNR-u, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti na to kako su oni bez ikakvog plebiscita priznali nezavisnost Kosova.

"Znamo da kada su u pitanju zapadni interesi, naši bivši zapadni partneri uopšte ne uzimaju u obzir sitnice kao što su referendumi i izbori, pa čak i mišljenje običnih građana. Tako je, između ostalog, bilo i na Kosovu, gde je umesto slobodne volje proglašena nezavisnost“, rekao je Nebenzja.

Ruski ambasador je istakao da su tada te iste zemlje koje sada žestoko kritikuju ruske referendume tvrdile da Kosovo ima pravo da izađe iz sastava srpske države zbog opasnosti od ozbiljnog kršenja kosovskih Albanaca pri čemu realno u tom trenutku nikakve opasnosti nije bilo.
Prema njegovim rečima, za razliku od situacije sa Kosovom, prava i životi ljudi u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti su bili ugroženi, ugroženi od akcija onog istog kriminalnog režima koji od 2014. godine granatira mirne četvrti gradova u Donbasu i koji je, uz zatvaranje očiju SAD i njenih saveznika, objavio rat svemu što je rusko i aktivno uspostavlja neonacističku ideologiju u Ukrajini.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
RUSIJA
Ruski diplomata: Savet bezbednosti UN pretvorio se u platformu za dezinformisanje o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala