- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Regionalni izbori u Rusiji – glasa se i u LNR, DNR, Zaporožju i Hersonu; Amerika preti sankcijama

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Rusiji
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
U više od 80 regiona Rusije počinju izbori za različite nivoe vlasti – građani zemlje će birati lidere ruskih subjekata, poslanike zakonodavnih skupština, opštinske predstavnike, a takođe će birati četiri poslanika Državne dume. Prvi put će biti održani parlamentarni izbori i u novim ruskim regionima – DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
U 21 regionu stanovnici Rusije biraće gubernatore, u 20 subjekata biraće se poslanici zakonodavnih organa vlasti, dok će u 17 regiona biti održani izbori za opštinske poslanike. Pored toga, održavaju se izbori za gradonačelnika Moskve i gubernatora Podmoskovlja.
U većini regiona glasanje će trajati tri dana. Biračka mesta biće otvorena svakog dana od 8.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu, a zatvoriće se 10. septembra.
Ove godine na izborima po prvi put učestvuju četiri nova subjekta Rusije, u kojima će biti održani izbori za skupštinske i opštinske poslanike.
Kako je saopšteno iz DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, sve je spremno za održavanje izbora, a preduzete su opsežne mere kako bi se osigurala bezbednost glasača. Zbog toga je angažovano na stotine pripadnika MUP-a i drugih bezbednosnih organa Rusije.

SAD zapretile sankcijama

Sjedinjene Američke Države zapretile su uvođenjem sankcija onima koji podržavaju izbore u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i na Krimu, uključujući i podršku u svojstvu međunarodnih posmatrača, saopštio je Stejt department.
„SAD nikada neće priznati pretenzije Ruske Federacije na bilo koji deo suverene teritorije Ukrajine. Podsećamo one koji mogu podržati lažne izbore Rusije u Ukrajini, uključujući i takozvane 'međunarodne posmatrače', da oni mogu biti predmet sankcija i viznih ograničenja“, navodi se u saopštenju.
Nakon toga se oglasila ruska ambasada u Vašingtonu koja je ocenila da saopštenje američke administracije o nelegitimnosti izbora u novim ruskim regionima predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.
Ruska strana ističe da se američke vlasti varaju ako misle da će uspeti da zastraše ograničenjima Rusiju, kao i sve one koji shvataju pravu prirodu sukoba u Ukrajini.
„Rusi se neće osvrtati na mišljenje Vašingtona kada je u pitanju određivanje njihove budućnosti“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.
Ruski predsednik Vladimir Putin na otvorenom času - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
RUSIJA
Putin: Rusija će izdvojiti bilione rubalja za razvoj novih regiona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala