- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odgovor Kneževiću iz PES: Neiskreno, kazali ste da ponuda nije ni postojala, a sad ste je prihvatili

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuMilojko Spajić sa predstavnicima ZBCG na današnjem sastanku
Milojko Spajić sa predstavnicima ZBCG na današnjem sastanku - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Pored svih opstrukcija 44. vlada će biti sastavljena i na njenom čelu će biti mandatar Milojko Spajić, rekao je član Predsjedništva Pokreta „Evropa sad“ Branko Krvavac.
Krvavac je, govoreći o pregovorima u vezi sa formiranjem nove crnogorske vlade, rekao da je mandatar Milojko Spajić pružio ruku koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG), iako saradnja sa tom koalicijom, kako je dodao, „nosi veliki rizik u sferi ubrzanja EU integracija, implementacije programa „Evropa sad 2“ i priliva investicija, koje bi upravo došle iz onih zemalja, koje su ih označile kao nekredibilne partnere.
„Međutim, oni, kao i uvijek do sada, nisu bili iskreni u svojim namjerama i odbili su ponudu više puta. Tu istu ponudu, za koju su kazali da nije ni postojala, su naprasno prihvatili, nakon što su zaključili da postoji većina za sastavljanje Vlade i to od onih partija koje su podržale Spajića za mandatara. Čak je i Milan Knežević u jednoj emisiji pokazao poruke u kojima je tačno naznačeno koja je bila ponuda“, navodi Krvavac. On je tako reagovao na današnju izjavu Milana Kneževića, jednog od lidera ZBCG, koji je rekao da je ta koalicija spremna da nastavi razgovore sa mandatarom o formiranju nove vlade.
„Kako da Spajić vodi Vladu sa onim političarima koji nakon osam sastanaka i ponuda kažu da im nije ništa nuđeno, a javno je dokazano sasvim suprotno?“, navodi Krvavac.
Na djelu, kako on ističe, vidimo priču o navodnom prekrajanju izborne volje građana, te kako nema Srba u Vladi.
„Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, te je način na koji ZBCG tretira to pitanje ponižavajući upravo za srpsku nacionalnu zajednicu. U Crnoj Gori živi oko 30% Srba, a skoro polovina stanovnika govori srpskim jezikom, dok je koalicija ZBCG osvojila samo 14,7% od ukupno izašlih birača. To je egzaktan dokaz da ZBCG ne može da se predstavlja kao ekskluzivni predstavnik srpskog političkog bića u Crnoj Gori. Pogotovo kad uzmemo u obzir da su na predsjedničkim izborima, zahvaljujući priči o pomirenju, dobili u Tuzima oko hiljadu glasova“, naveo je Krvavac.
On navodi i da u koaliciji ZBCG odlično znaju da će u 44. Vladi biti i Srbi.
„I to u većem broju nego ikada do sada, ali ne profesionalni Srbi. Niko nema tapiju na srpstvo ili crnogorstvo i to je potpuno prevaziđena tema“, kazao je funkcioner PES-a.
Takođe, kako on ističe, ne može se govoriti o prekrajanju izborne volje, ukoliko se pravi Vlada sa onima koje nisu nikada isključili u predizbornoj kampanji, a koji su i ZBCG prihvatljivi.
„Kada govorimo o partijama manje brojnih naroda ne mogu one biti DPS sateliti ako sarađuju sa PES-om, a biti kredibilan partner kada zajedno sa njima ZBCG imenuje svoje kadrove po dubinama“, naveo je Krvavac.
Milan Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
REGION
Knežević: Spremni smo da opet sjednemo za pregovarački sto sa Spajićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala