- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Koliko poslanika nedostaje Spajiću za formiranje vlade

© Tanjug / MEDIABIROMilojko Spajić - lider "Pokreta Evropa sad"
Milojko Spajić - lider Pokreta Evropa sad - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
U Crnoj Gori i dalje traje saga sa formiranjem nove vlade, a dok jedni kažu da je mandatar Milojko Spajić zapao u politički ćorsokak, iz Pokreta Evropa sad čiji je on lider tvrde da će vlada uprkos svemu biti sastavljena.
Mediji spekulišu šta su prije par večeri na sastanku dogovorili mandatar Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES), i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, potpredsjednik PES. Ima ocjena da nijesu postigli nikakav dogovor, jer Spajić je najavio vladu bez učešća koalicije Za budućnost Crne Gore, URA i DPS, a Milatović se u izjavama zalagao za širu podršku vladi.
Ako su čak četiri poslanika PES protiv formiranja vlade po konceptu Spajića, kako tvrdi jedan od lidera ZBGC Milan Knežević, postavlja se logično pitanje, od kojih parlamentarnih stranaka Spajić traži doddatnu podršku, neki pominju Socijaldemokrate, dok ima i onih da koji tvrde da bi Demokrate mogle da obezbijede podršku poslanika URA, sa kojima su bili u koaliciji na izborima.
Milatović je 10. avgusta dao Spajiću mandat za sastav vlade, ali mandatar još nije obezbijedio potrebnu većinu za vladu.
Sastanak predsjednika i potpredsjednika PES je inicirao mandatar Spajić koji zbog protivljenja poslanika sa svoje liste, u prvom redu Ujedinjene Crne Gore, ali i poslanica PES-a Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Šta kaže računica

Detalji sastanka Spajića i Milatovića nijesu poznati javnosti, ali se pretpostavlja da je razgovarano o obezbjeđivanju podrške za vladu kroz pacifikovanje neposlušnih poslanica Pejović i Ćinćur koje kontroliše predsjednik države, ali i o javnim stavovima Andreja Milovića, koji predvodi dio podgoričkog odbora koji je u sukobu sa Milatovićem.
Prema rečima Milana Kneževića, Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste i jednog poslanika Ujedinjene Crne Gore, a ni Socijalistička narodna partija još nije odlučila da li će biti dio priče.
On je za TV Vijesti rekao i da je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović kazao da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama.
Knežević je takođe rekao da želi Bošnjake, Albance i Hrvate u vladi ali da neko od njih ne želi koaliciju ZBCG. I dok iz ZBCG poručuju da je Spajić zapao u politički ćorsokak član Predsjedništva PES Branko Krvavac tvrdi da će 44. vlada, i pored svih opstrukcija , biti sastavljana i da će premijer biti Spajić.
Krvavac ističe kako i nije zgorega podsjetiti šta su sve iz tadašnjeg DF-a, a sadašnje koalicije ZBCG, podmetali i radili PES-u od njegovog osnivanja.
“Rušenje programa "Evropa sad 1". Nezakonita diskvalifikacija predsjedničkog kandidata PES-a, uz asistenciju DPS i dogovorenog medijskog sparinga Đukanović - Mandić. Neistinite izjave da Do Kvon finansira PES, iskazane na pres konferenciji bivšeg DF, čime su imali ulogu saučesnika u pomenutoj montiranoj aferi. Napadi na rad specijalnog državnog tužioca. Saradnja kroz 43. vladu sa onima koje danas zbog najave saradnje sa PES nazivaju "Milovi sateliti”. Javno podsmijavanje programu Evropa sad 2”, navodi Krvavac.
Krvavac ističe da ZBCG nema pravo da se predstavlja kao branitelj Srba u Crnoj Gori koji su konstitutivni narod , a ne nacionalna manjina. Podsjeća da se u Crnoj Gori 30 odsto građana izjašnjavaju kao Srbi, a a da je na izborima 11. juna ZBCG glasalo 14,7 odsto građana. Krvavac najavljuje da će u budućoj vladi biti više Srba nego u predhodnim.

Mediji do sada više puta sastavljali vladu

Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića je, zbog uloge u formiranju većine od 41 poslanika za izbor nove vlade, podigla sebi cijenu u pregovorima o formiranju vlasti. Inovirana ponuda Spajića saopštena krajem prošle sedmice za Jokovića je bila potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj i jedno jako ministarstvo da bi se trenutno baratalo sa potpredsjedničkim mjestom i dva resora od kojih je jedno fundamentalno.
Računica je jasna: ako SNP pristane da uđe u vladu, mandatar Milojko Spajić po njegovim računicama ima 41 glas u parlamentu, koliko je neophodno za novu vladu, i bez dvije poslanice ,Evrope sad Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, te poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, koji traže da dio nove vlasti bude i koalicija ,Za budućnost Crne Gore.
Bošnjačkj stranci bi trebalo da pripadne mjesto potpredsjednika vlade, te resori saobraćaja, energetike, dijaspore i poljoprivrede. Poljoprivredu, prema nezvaničnim informacijama, traži i SNP.
Demokratama bi po nacrtu dogovora trebalo da pripadne mjesto predsjednika Skupštine, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo kulture, ali i još jedan jak resor, ukoliko Evropi sad, kako traži, bude pripala funkcija ministra unutrašnjih poslova.
Poslanik PES Andrej Milović je izjavio u četvrtak da će SNP sigurno biti dio nove vlade, ali je predsjednik te partije Vladimir Joković nakon toga kazao da SNP tek treba da odluči da li će i pod kojim uslovima biti dio Spajićeve vlade.
Ima najava da bi nova vlada mogla biti dogovorena do 20. septembra. To je novi interni rok koji je postavio mandatar Spajić.
Poslanik PES Miodrag Laković kazao je da su pregovori u finalnoj fazi.
“Pregovore finalizujemo i trebalo bi uskoro da bude procesuiran zahtjev prema parlamentu za nastavak konstitutivne sjednice”, rekao je Laković.
Laković je najozbiljniji kandidat za ministra unutrašnjih poslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala