- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalni sekretar UN: Ne mogu da predvidim mirno rešavanje sukoba u Ukrajini u bliskoj budućnosti

© AP Photo / Aijaz RahiG20
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je u Nju Delhiju gde učestvuje na samitu G20 da ne veruje da će u bliskoj budućnosti doći do mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini.
Gutereš je to novinarima na pres konferenciji objasnio rečima da su strane „odlučile da nastave“.
Upitan da li smatra da UN nisu sposobne da reše sukob u Ukrajini, on je rekao da su države-članice organizacije te koje treba da snose odgovornost za svoje postupke, a ne UN.

„Kriviti Ujedinjene nacije za to što rade zemlje-članice je lako. Međutim, nisu UN stvorile uslove za taj sukob. Da pojasnimo, zemlje-članice moraju da snose odgovornost za svoje postupke. Hajde da ne stvaramo od UN žrtvenog jarca za neuspehe i negativne postupke zemalja-članica“, rekao je on.

Indija predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit se održava 9-10. septembra u Nju Delhiju i na njega su pozvani lideri G20, kao i još devet država – Bangladeš, Egipat, Španija, Nigerija, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Singapur i Mauricijus. Rusku delegaciju predvodi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Šta stoji u pismu Gutereša Lavrovu

U međuvremenu, nemački list „Bild“ objavio je da se u pismu koje je Gutereš uputio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu navodi da su UN spremne da ispune sve uslove Rusije u cilju njenog povratka prehrambenom sporazumu.
U članku se navodi da UN predlažu Rusiji da se vrati sporazumu na osnovu „četiri kamena temeljca“: u vidu osiguranja ruskih brodova, dozvola za pristajanje u evropske luke, ponovnog povezivanja Roseljhozbanke sa Svift sistemom i vraćanja zamrznute ruske imovine u EU, što bi trebalo da dovede do obnove crnomorske inicijative.
Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio da su Rusija i Turska postigle načelni dogovor o isporuci milion tona žitarica i da će u najskorije vreme početi rad na tehničkim detaljima.
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se 4. septembra u Sočiju i razgovarali o situaciji oko prehrambenog sporazuma i drugim pitanjima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
RUSIJA
Lavrov stigao u Nju Delhi na samit G20: Dočekan uz pesmu i ples /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala