- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Iz prve ruke za Sputnjik – trener koji zna šta je Pešiću na umu otkriva kako Srbija može do finala

© Foto : FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Miloš Isakov Kovačević, talentovani košarkaški trener, bio je deo stručnog štaba selektora Svetislava Pešića tokom kvalifikacija za Mundobasket, na kom je srpski tim stigao do polufinala. Iako se opredelio za rad u Vojvodini i reprezentaciji do 15 godina, Miloš je u kontaktu sa kolegama u Manili i za Sputnjik otkriva kako radi srpska mašinerija.
U toku prvenstva, posebno posle poraza od Italije u drugoj fazi takmičenja, bilo je različitih kritika na račun selektora i igrača, a sada kada je došlo do uspeha Isakov Kovačević objašnjava za Sputnjik kako i zašto se to dogodilo.
Miloš je prvi put dobio šansu da bude saradnik Svetislava Pešića u februarskim prozorima za mečeve protiv Slovačke, učestvovao je u pripremi utakmica i skautingu rivala.
Posle toga radio je i u letnjim prozorima za mečeve protiv Letonije i Belgije, posle čega se posvetio radu sa ekipom Srbije do 15 godina i trenerskom poslu u Vojvodini. Fizički nije sa ekipom, ali je u stalnom kontaktu.
Konstantno smo na vezi, svakodnevno. Iskreno, ja se i dalje osećam da sam kao deo svega toga“, kaže Isakov Kovačević za Sputnjik.
Ističe Miloš da je za učinak Svetislava Pešića na klupi bilo potrebno strpljenje.

„Voleo bih da kažem da se najzad fokus stavlja na prave stvari, na strpljenje. Mi u dva velika takmičenja imamo poraze od Italijana, koji nam, fakat, ne leže. Branimo se inače tako kako branimo. Imamo rezultate u tome. Trebalo je imati strpljenja i samopouzdanja da se istrpi neko poput Italije, ko te na jednu utakmicu može dobiti. Nikome nije bilo prijatno što gubimo od njih, ali je isto tako činjenica da mi na oba prvenstva izgledamo izuzetno dominantno, dobijamo ubedljivo protivnike. Teško će biti sa Kanadom, nismo favoriti, naprotiv. Ali, Svetislav Pešić koji je osvojio i poslednje zlato za našu zemlju – zaista još jednom, uz pomoć igrača i stručnog štaba, svima pokazuje kako se radi taj posao i kako se dolazi do borbe za medalje na ovako velikom takmičenju“, konstatuje Miloš za Sputnjik.

Kako je video samu igru Srbije na Mundobasketu?
„U suštini celo prvenstvo pokazuje kako to izgleda kada se da dovoljno vremena nekome ko zna da radi svoj posao. I kada se strpljivo sačeka sve ono na čemu se insistira, kako defanzivno, tako i ofanzivno. Mi zaboravljamo da smo kroz kvalifikacije poslednjih godina imali preko 40 igrača. To je mnogo važno. Svaki put su igrali neki drugih 12 ili 15. Bilo je potrebno vreme da igrači usvoje neke stvari koje nemaju klubovima“,objašnjava Kovačević.
Srbija na ovom šampionatu ne može da računa na Nikolu Jokića, Vasilija Micića i još neke bitne igrače, ali...

„Sreća u nesreći toga da ne možemo da igramo u najjačem sastavu je - lakša raspodela uloga. Veoma je jasno koji igrači su kičma i nosioci, a koji igrači imaju te prateće uloge koje su izuzeztno važne. Videlo se to i protiv Litvanije kroz uloge Ognjena Dobrića i Alekse Avramovića i svih tih igrača koji su dobili šansu da se bore u nacionalnom timu.

Utakmica Orlova protiv Litvanije trebalo bi da bude zvezda vodilja za Orlove i selektora Pešića.
„Izuzetno sam srećan, što smo izgledali najbolje kada je bilo najvažnije. I to pre svega defanzivno. Ukoliko se ne varam, ovo je najbolja priprema meča i najbolja defanzivna utakmica još od meča sa Turskom u Turskoj u kvalifikacijama. To je nešto ka čemu je selektor Pešić uvek stremio. Došlo je do individualne odgovornosti.
Kako se Srbija brani? To je možda i najvažnije pitanje.

„Defanzivni sistemi u našem timu su jasni. Gleda se da se pik en rol igrač tera na slabiju ruku tokom pika. I time se ti igrači koji se teško brane jedan na jedan, brane timski. Kroz tu činjenicu da nisu u zoni komfora. Naravno, dešava se i da igrači nemaju slabiju ruku, ali se kroz analitiku i pripremu meča zna kako se brani koji igrač. Našoj reprezentaciji leže ekipe koje imaju visoke centre, teškaše, sidraše, koji ne šire, koji ne otvaraju pop, ne otvaraju drugu stranu. Znači koji vole da zarolaju ka košu. Zato nam je Valančijunas onako legao, a Milutinov odigrao sjajno. Tu je bila prevaga protiv Litvanije“, kaže Isakov Kovačević.

Dodaje Miloš da je važno da je posle Italije Srbija odreagovala sa dve vrhunske partije protiv Dominikanske Republike i Litvanije.
„Jasno je da nam ne leže ekipe poput Italije, jer imaju centre poput Melija i Polonare koji kada se spuste na poziciju pet otvaraju "pop" igru, što nam ne leži, a ovi jači u unutrašnjoj igri, su igrači koji nama odgovaraju. A veliki broj ekipa ima upravo jednog takvog dominantnog centra“
E, sada dolazi Kanada. Kako protiv njih?
„Veoma je zaniljmivo videti kako ćemo protiv njih. Pešić je veoma jasno stavio do znanja kakav je ključ igre. Kanađani postižu više poena iz kontranapada i od Amerikanaca. Igraju izuzetno čvrsto. Posebno mi je impozantno kako su odvalili Francuze u trećoj četvrtini defanzivnom igrom. Ključ je da mi pritisak Kanade na prvom pasu iskontrolišemo na taj način da u napadu dolazimo do selekcije šuteva koje želimo. I posle toga iz dobrog rasporeda, kako za ofanzivni skok, tako za defanzivnu tranziciju, da se vratimo nazad i uvedemo ih u defanzivnu pozicionu igru. Koliko god oni nama ne leže sa smol-bol postavom i širenjem terena, u pozicionoj igri su dosta slabiji nego li u prvih osam do 10 sekundi napada. Ovde će to biti posebno izraženo“, zaključio je Miloš Isakov Kovačević.
Srbija polufinalni meč protiv Kanade igra u petak od 10 časova i 45 minuta.
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Mundobasket 2023
Luka je „pao“ na provokacije – na Bogdana se ne sme dati: „Probaće isto, moramo da odgovorimo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala