- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

San Bakira Izetbegovića: Da islamske zemlje odbrane muslimane u Bosni od – Zapada

© Tanjug / Dimitrije GollBošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija)
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića islamskim zemljama da zaštite muslimane u BiH od progona i poniženja pokazuje da mu je nedosanjani san da bude predsednik svega u Bosni, koja bi bila ustrojena poput balkanskog Kalifata DAEŠ-a, smatra politički konsultant iz Banjaluke Igor Gajić.
Lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je islamske zemlje da zaštite muslimane u BiH od, kako je naveo, progona i poniženja.
U intervjuu za arapsku televiziju „Al Arabija“ Izetbegović je govorio i o izbacivanju iz vlasti stranke „koju je nasledio od oca“ i o međunarodnoj zajednici za koju tvrdi da „želi da stabilizuje odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda“.

Ujedinjeni Zapad uklonio SDA sa vlasti

Optužio je zapadne zemlje da su se, kako je rekao, „ujedinile kako bi uklonili SDA iz vlasti“.
„Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile, njihovi ambasadori, u tome da se ukloni ova najjača pobednička stranka koju ja predstavljam i da se dovedu manje stranke bosanske koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke u odnose na srpsku i hrvatsku stranu”, rekao je Izetbegović.
On je optužio međunarodnu zajednicu za uplitanje u izborni proces.
Stranci u ovome času rade na način da nas faktički isporučuju, da redukuju moć Bošnjaka, smanjuju uticaj muslimana u BiH i na Balkanu da bi zadovoljili druge dve strane, pre svega srpsku stranu koja je vrlo agresivna u politikama“, dodao je Izetbegović.

Odvajanje od Putina – ustupci Zapada Srbiji

Pre svega, smatra Izetbegović, Zapad pravi ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina i da bi je pridobio za sebe.
„Oni to rade na naš račun, na račun naroda poput Bošnjaka, Crnogoraca, Kosovara… Jednostavno idu lakšom linijom, na račun nas kojima je ustvari potrebna ta međunarodna zajednica. Jer Srbi se trude da međunarodna zajednica ode“, tvrdi Izetbegović.
On je ponovio i dobro poznatu „istorijsku tezu“ da u srednjem veku u BiH nisu živeli ni Srbi ni Hrvati već samo Bošnjaci ili Bosanci sve tri vere.

Bošnjacima dosadila mafijaška korupcija a Bakir ne silazi sa vlasti

Bakir Izetbegović jednostavno nikad nije izbačen sa vlasti iako je Bošnjacima u BiH dosadio i on i njegov sistem korupcije koji se može porediti samo sa mafijom, kaže za Sputnjik politički konsultant iz Banjaluke Igor Gajić.
O njegovoj vladavini najbolje govori lik njegove žene Sebije koja je falsifikovala sve moguće diplome, a bila je dekan iako je zrela za zatvor. Tako je i sa skoro svim njegovim saradnicima, dodao je Gajić.
Prema Gajiću, istorijske teze Bakira Izetbegovića su stvarno smešne jer on je prvo neobrazovan, a drugo, i dalje sledi liniju pokojnog mu oca Alije čija je geneza od „Handžar divizije“ preko „Islamske deklaracije“ svima dobro poznata.
„Čovek je jednostavno neobrazovan, možda je i on kupio diplomu na istoj pijaci kao i supruga mu, pa sad zajedno raščlanjuju istoriju.“

Pomoć za pravljenje balkanskog Kalifata

Izetbegovićev poziva islamskim zemljama da snažnije stanu uz BiH, u stvari je pozivanje na okupaciju u želji da ponovo ustroji otomanski sistem vlasti u kome bi bio neprikosnoveni vladar.
Suštinski, njegova želja je da formira novi Kalifat DAEŠ (tzv. Islamske države) na Balkanu, ističe Gajić.
Što se tiče Bakirove teze o zaveri Zapada protiv njega i njegove partije ona prosto ne pije vodu, pogotovo njegova fikcija da će neke druge bošnjačke stranke činiti više ustupaka Srbima i Hrvatima.

Neostvareni san da bude predsednik svega u BiH

Sagovornik Sputnjika podseća da Hrvatima i Srbima u BiH nikad nisu činjeni ustupci i da su stalno pod pritiskom i sankcijama, tako da Hrvati ne mogu izabrati ni svog legitimnog predstavnika u Predsedništvu BiH jer ga biraju Bošnjaci upravo pod kontrolom Izetbegovića.

„Bošnjaci direktno biraju dva od tri predstavnika u Predsedništvu BiH. Ovog puta Bakir Izetbegović je izgubio izbore, ali ima svog predstavnika preko Željka Komšića, tako da su njegove teze zaista fikcija. A ako je neko slušao zapadne zemlje to je on, i ako je neko trebalo u datom trenutku da vrši pritisak na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH, onda je to bio on. Od rata na ovamo ta linija Izetbegovića je na vlasti i u vlasti. Oni su i sada u vlasti samo što Bakir više nije predsednik svega“.

Izetbegovićev san koji će mu ostati neostvaren je da bude predsednik BiH i zato se i trudi da napravi neku „građansku državu“ uz pomoć islamskih zemalja, koja bi izgledala kao neki građanski Kalifat DAEŠ-a, zaključio je Gajić.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
REGION
Dodik: Izetbegović stavovima pokazao da je SDA islamska radikalna organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala