- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Bangladeš razmatraju isporuke žita, nafte i gasa

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Moskva i Daka razgovarali su o isporuci žita u Bangladeš i prelasku sa godišnjih sporazuma na dugoročne, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Vrše se isporuke pšenice i đubriva. Danas smo govorili da se ovaj posao može preneti sa godišnje na dugoročnu osnovu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministraom spoljnih poslova Bangladeša Abdulkalamom Abdulom Momenom.
Lavrov je istakao da dve zemlje takođe razmatraju praktične aspekte uspostavljanja redovnih velikih isporuka prirodnog tečnog gasa i nafte u Bangladeš.
„Postoje dobri izgledi za tradicionalno dobre veze u oblasti gasa. „Gasprom internešenel“ je učestvovao u bušenju više od 20 bušotina i spreman je da nastavi ovaj posao. Odgovarajući resori razmatraju praktične aspekte uspostavljanja redovnih velikih isporuka prirodnog tečnog gasa i nafte u Bangladeš“, objasnio je ruski ministar.
Ministar je dodao da Rusija i Bangladeš nameravaju da razvijaju politički dijalog i proširuju bilateralne kontakte u svim oblastima.
„Sa zadovoljstvom konstatujemo da, uprkos objektivnim poteškoćama koje su posebno bile povezane sa virusa korona, podržavamo rusko-bangladeški politički dijalog na veoma dobrom nivou i danas smo se dogovorili da intenziviramo bilateralne kontakte u svim oblastima“, rekao je Lavrov.
Lavrov je dodao i da projekat nuklearne elektrane „Rupur“ u Bangladešu sa učešćem Rusije teče po planu.
„Naš vodeći zajednički projekat izgradnje nuklearne elektrane ‘Rupur’ u Bangladešu... sprovodi se ritmično, po planu. U oktobru se očekuje isporuka i punjenje prvog nuklearnog goriva“, naglasio je Lavrov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala