- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odloženo suđenje Ganiću i drugima za zločin u Dobrovoljačkoj

© AP Photo / Akira SuemoriEjup Ganić
Ejup Ganić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Suđenje "Ejupu Ganiću i drugima" optuženima za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu odloženo je iz nepoznatih razloga, a Ganićev advokat Lejla Čović kaže da ni njoj nisu poznati razlozi odlaganja.
Suđenje je trebalo da bude održano juče.
"Samo su nas iz Suda obavestili da se ročište odgađa, ne navodeći razloge zbog čega", rekla je Čović za Srnu, prenosi RTRS.
Iz Suda BiH nisu odgovorili na pitanje Srne koji su razlozi za odgađanje ročišta.
Na prošlom ročištu održanom 19. jula, Veselko Tamaš, svedok Tužilaštva BiH, ispričao je za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine da su iz kasarne "Viktor Bubanj" kao vojna policija otišli nakon informacije o napadu na komandu na Bistriku i da je video ranjene kod Skenderije, kao i izgorela vozila.
Tamaš je rekao da je bio na odsluženju vojnog roka u kasarni "Viktor Bubanj" i da je pripadao oklopnoj četi vojne policije, te da je 2. maja 1992. bila uzbuna i da su krenuli sa pet borbenih vozila zbog informacija o napadu na Komandu na Bistriku.
On je ispričao da je bio u borbenom oklopnom vozilu u kojoj je bilo sedam članova posade, te da su preko veze čuli da su se dva vozila vratila u kasarnu, a da su na mostu kod Skenderije videli ranjene pripadnike zagrebačke vojne policije JNA.
"Stali smo da ih uvučemo...Pucali su na nas iz žbuna", naveo je Tamaš i dodao da su iz vozila uzvratili na vatru po naredbi komandira.
Ranjene su odvezli u bolnicu, a u nastavku puta su, kako je rekao, čuli da im se sprema zaseda kod hotela "Evropa", te su drugim putem došli do Komande, gde su se rasporedili u odbranu, a potom povukli unutra.
On je dodao da je sledećeg dana čuo da dolazi Unprofor da bi se izvukli iz Komande za Lukavicu.
Kada je kolona kretala, njegov komandir je rekao da se nešto "mulja", te da je vozeći parkom obišao druga vozila došavši na čelo kolone.
"Stali smo odmah iza Kukanjca i Izetbegovića... Naišli smo na barikade. Neki u maskirnoj, beretke, bio je i Jovan Divjak, tu su bili raspoređeni", ispričao je Tamaš i dodao da im je prišla dobro organizovana vojska, a da je jedan razvukao zolju, te su kod Divjaka intervenisali da ne puca.
Prema rečima svedoka, vojnik je tri puta podizao i spuštao zolju.
Na sugestiju Lejle Čović, advokata Ejupa Ganića, da su se na Skenderiji već vodile borbe kada su se zaustavili, Tamaš je rekao da mu se činilo da je bila zaseda.
"Videli smo izgoreli 'pincgauer'. Bilo je više izgorelih vozila iza tramvaja", ispričao je svedok.
Čovićeva ga je tada pitala zbog čega je u izjavi iz 1993. rekao da je prilikom zaustavljanja kolone video veliku masu naoružanih civila, a nije spominjao organizovanu vojsku, Tamaš je rekao da ne zna kako je izjavio ili je neko pogrešno napisao.
"Bilo je i civila i vojnika", rekao je.
Sudiju Darka Samardžića je interesovalo ko im je naredio da krenu iz kasarne, na šta je svedok rekao da je to mogao samo komandir, a na pitanje ko im je rekao da ponesu oružje istakao je da vojnik ne ostavlja pušku.
Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.
Kada će suđenje biti nastavljeno za sada nije poznato.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala