- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Indija predložila nacrt saopštenja G20 o Ukrajini bez osude Rusije

© AP Photo / Firdia LisnawatiSamit G20 na Baliju
Samit G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Indija, koja predsedava G20, predložila je nacrt izjave o Ukrajini u kojoj se ne osuđuje ruska specijalna vojna operacija, navodi televizija „Si-En-En“ pozivajući se na izvor u EU.

„Poteškoću predstavlja to što su Rusija i Kina odbile da se ponavljaju formulacije koje smo imali na Baliju, a mi ne možemo da se složimo sa tim“, rekao je predstavnik EU, imajući u vidu prošlogodišnji samit G20 u Indoneziji kada su učesnici osudili rusku specijalnu vojnu operaciju.

Kako kaže, nacrt izjave o Ukrajini treba da bude „dublji“ – trenutna opcija ne odgovara G7, EU i njenim članicama „jer ne ide dovoljno daleko“.
Izvor na koji se televizija poziva navodi da su rasprave o nacrtu koji treba da potpišu lideri G20 u Nju Delhiju bile „veoma teške“.

„Sada ne možemo da kažemo da li ćemo imati izjavu, pošto se pregovori nastavljaju“, dodao je on.

„Si-En-En“ na kraju podseća da je Nju Delhi odbio da osudi rusku specijalnu operaciju u različitim rezolucijama Ujedinjenih nacija.
Indija predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit grupe održaće se u Nju Delhiju 9. i 10. septembra. Na događaj su pozvani lideri zemalja G20 i još devet zemalja – Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura. Rusku delegaciju na samitu predvodiće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a kinesku premijer Državnog saveta Narodne Kine Li Ćijang.
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
RUSIJA
Mediji: EU će iskoristiti odsustvo Putina i Sija na samitu G20 da privuče Afriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala