- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Afrika postaje ključ razvoja planete

© AFP 2023 / SEYLLOU Afrika
Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Afrički kontinent postaje ključ održivog razvoja planete o čemu svedoči zajednička mirovna misija lidera zemalja Afričke unije u Ukrajini i Rusiji, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na pregovorima sa predsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngema Mbasogom.

„Afrika doživljava renesansu. Ona pred našim očima postaje ključ održivog razvoja planete u XXI veku. O tome svedoči zajednička mirovna misija lidera zemalja Afričkog saveza u Ukrajini i Rusiji, aktivna uloga Afrike u BRIKS-u i u Pokretu ne pridruživanja“, rekao je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, zemlje na kontinentu su odlučne da izađu iz diktata zapadnih transnacionalnih korporacija, koje su im nametnule ulogu privezaka od koga uzimaju sirovine, pumpajući naftu, zlato, gas, osuđujući afričke narode da žive siromašno i u gladi.
Lukašenko je podvukao da je Belorusija za razliku od zapadnih „demokratizatora“ spremna da pomogne afričkim zemljama da „budu gospodari na svojoj zemlji na blago svog naroda, da stvaraju nacionalnu industriju, modernizuju poljoprivredu, razvijaju nauku i tehnologije“.
Mirovna misija afričkih zemalja je sredinom juna, na čelu sa predsednikom Južnoafričke Republike Sirilom Ramafosom, posetila Kijev i Sankt Peterburg. Oni su predlagali Rusiji i Ukrajini svoj plan mirovnog rešavanja ukrajinske krize uz obnovu pregovora.
Konstantinovski dvorac u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
RUSIJA
Putin se sastao sa afričkim liderima, glavna tema - inicijativa za mirno rešavanje ukrajinske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala