- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ko odlučuje o pobednicima Bitef festivala

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Matthias Horn"Deca sunca" Maksima Gorkog u režiji Mateje Koležnik
Deca sunca Maksima Gorkog u režiji Mateje Koležnik - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Ovogodišnji Bitef biće održan od 3. do 10. oktobra u Beogradu, a međunarodni žiri kojim će predsedavati prof. dr Ana Vujanović odlučivaće o glavnim nagradama festivala.
Umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević je istakao na konferenciji za novinare da je žiri sastavljen od ljudi različitih profesija kako njihov uvid bio sigurniji i kompletniji.
Dramaturg i pisac Ana Vujanović, posvećena istraživanju feminističkog pripovedanja i otpora fašizmu, predaje na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i Univerzitet umetnosti u Amsterdamu.
Pored nje žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, dobro poznat publici Bitefa, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos i Iris Rafetzider, dramaturg festivala Viner Festvohen.
Oni će odlučivati o tome ko će dobiti ovogodišnje nagrade festivala - Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Tanja DrobnjakPredstavljen žiri i program Bitef festivala
Predstavljen žiri i program Bitef festivala - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Predstavljen žiri i program Bitef festivala
Takmičarski program čine predstave „Deca sunca“ (Nemačka), „Zbogom, Lindita“ (Grčka), opera-performans „Sunce i more“ (Litvanija), „Raspevana mladost“ (Mađarska), „#Jeanne“ (Švedska), „Wakatt“ (Belgija, Burkina Faso), kao i domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne d‌jevojke“.
Pored glavnog programa, Milivojević je skrenuo pažnju i na prateći program 57. Bitefa, koji čine „Susreti sa autorima“, „Bitef polifonija“ i „Cirkobalkana“.
Cilj festivala je da i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa pa će tim povodom Ana Vujanović održatipredavanje „Od proleterijata do prekarijata - i nazad“.

Deca sunca Maksima Gorkog na otvaranju Bitefa

Održavanje Bitef festivala je ove godine pomereno za oktobar, umesto svog ranijeg septembarskog termina, kako bi na otvaranju bila izvedena predstava „Deca sunca“ Maksima Gorkog u režiji Mateje Koležnik i produkciji Šaušplihausa iz Bohuma.
Milivojević je objasnio da je jedini slobodan termin u rasporedu nemačkog teatra bio 4. oktobar te su zbog toga odlučili da pomere početak Bitef festivala.
Kristof Feldhues, direktor Gete Instituta, govoreći o komadu Maksima Gorkog, istakao je da Mateja Koležnik smešta radnju u rane šezdesete godine, što omogućava pogled na drugo, a opet, ne toliko drugačije društvo.
On je napomenuo i da je komad bio uvršten u program najuglednijeg pozorišnog festivala savremenih komada u Berlinu, gde je posebno isticana njegova savremenost naglašena tragičnim kontinuitetom individualnog neuspeha suprotstavljenog realnim izazovima vremena.

Zbogom, Lindita

Bitef će ove godine predstaviti i mladog autora Marija Banušija koji će beogradskoj publici predstaviti svoju tek drugu predstavu „Zbogom, Lindita“ u produkciji Narodnog pozorišta Grčke.
Ambasadorka Grčke u Beogradu Marija Levanti je izrazila zadovoljstvo što će imati konačno priliku da pogleda tu predstavu jer u Atini, zbog velikog interesovanja koje je izazvala, nije uspela da dođe do karte:
„Ovo delo ispostavilo se kao najpozitivnije iznenađenje u grčkim pozorišnim dešavanjima, jer je mladi 25-godišnji reditelj uspeo da dirne sve one koji su je videli. Mario Banuši je došao iz Albanije u Grčku sa šest godina, a uspomene iz rodnog mesta i iskustva iz svoje nove zemlje kreirao je predstavu u čijem središtu je tema suočavanja sa gubitkom i konačnog rastanka od najmilijih. U predstavi nema dijaloga, što je čini dostupnom svima“.
Onlajn prodaja ulaznica za Bitef festival sa popustom od 20 posto traje sve do 10. septembra u 23:59 časova. Posle tog datuma ulaznice će na sajtu festivala moći da se kupe sa popustom od 10 posto.
Po redovnim cenama ulaznice će od 11. septembra moći da se kupe i na blagajni Bitefa, gde će se komplet ulaznica prodavati sa popustom od 30 posto.
57. Bitef festival - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
KULTURA
Bitef od 3. do 10. oktobra: Snago, ne pristaj da budeš nečija /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala