- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Džoker rivala Srbije se ne nalazi na terenu: „Kad sam bio mali Pešić je osvojio Evroligu“

© Foto : FIBAĐordi Fernandes
Đordi Fernandes - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Srbiji na putu ka finalu Mundobasketa stoji Kanada, a na njenoj klupi je veoma interesantan lik – radi se o rođenom Špancu, zapravo Kataloncu, Đordiju Fernandesu, koji je šest godina bio pomoćni trener u Denveru, timu Nikole Jokića, sada je u legendarnom Sakramentu, a i vrlo dobro zna ko je Svetislav Pešić.
Verovatno je da igrači koji nastupaju u NBA ligi, a nose dres Kanade, ne znaju baš ko je Srbija, ko gde igra, ko kako igra, ali Fernandes ima to znanje i može da bude pravi džoker za tu ekipu u polufinalu Mundobasketa.
Fernandes je izabran da vodi Kanadu na Mundobasketu, ekipu punu NBA igrača, kao evropski trener sa iskustvom u američkoj košarci – i doveo je tu reprezentaciju do najvećeg uspeha.
„Ispisali smo istoriju. Ovo je prvi put da je Kanada u polufinalu Svetskog prvenstva. Velika stvar za nas. Borili smo se na visokom nivou, sve je dolazilo iz naše odbrane i kontranapada“, rekao je Fernandes.
Katalonac rođen u Badaloni, nedaleko od Barselone, dobro zna ko je Svetislav Pešić.
„Srbiju vodi jedan od najboljih evropskih trenera u istoriji. Kada sam bio mali osvojio je Evroligu sa Barselonom. Sjajan trener, ima odlične igrače koji imaju mnogo iskustva u FIBA košarci. Mi to nemamo, ali polako stičemo. Verujem da ćemo protiv Srbije biti bolji nego što smo bili na ovoj utakmici“, istakao je Fernades.
O Srbiji je govorio i Šaj Gildžus-Aleksander, lider Kanade.
„Igramo protiv Srbije. Jako su dobar tim, moramo da se pripremimo što bolje. Cilj je zlato, ali idemo utamicu po utakmicu. Veliki su momci, ali ako odigramo dobro na obe strane terena, bićemo dobri“.
Sa Srbijom je, bar kako tvrdi, upućen i centar Keli Olinik.
„Znaju da dodaju, znaju da šutiraju, imaju visinu. Imaju od svega pomalo. Znamo šta treba da radimo, moramo da igramo naš način košarke. Ako to uradimo, biće sve u redu“, istakao je Olinik.
Utakmica polufinala između Srbije i Kanade igraće se u petak od 10.45.
Arturs Žagars - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Mundobasket 2023
Sa „biroa rada“ do senzacije – da li je spremna prava nagrada?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala