- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Cvijanovićeva na forumu u Poljskoj: Neokolonijalni aranžman u BiH sramotan za ideale Evrope 21. veka

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je, na 32. Ekonomskom forumu u Karpaču u Poljskoj, da u BiH gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nametnuti strani birokrata još uvek tvrdi da ima pravo da proizvoljno nameće zakone i smenjuje demokratski izabrane nosioce vlasti.
Cvijanovićeva je na forumu, na temu „Zapadni Balkan - regionalne inicijative i evropske integracije“, izjavila da je neokolonijalni aranžman sramotan za vrednosti i ideale Evrope 21. veka i sramotan za zemlju koja je dobila status kandidata za članstvo u EU.
„I zaista, ove proizvoljne i zlonamerne ustavne i političke intervencije raznih visokih predstavnika toliko su se često pokazale štetnim i kontraproduktivnim za političke procese u našoj zemlji da i sami bivši visoki predstavnici sad kažu da je OHR deo problema u BiH i da nije deo rešenja“, istakla je Cvijanovićeva.
Naglasila je da su prava, istinska i organska demokratizacija i napredak u BiH nemogući sve dok postoji anahrona institucija takozvane „Kancelarije visokog predstavnika“.
„Što se pre OHR zatvori, to pre će i BiH početi da prerasta u stabilnu, multietničku i demokratsku državu i brže ćemo početi da ispunjavamo zahteve za pristupanje EU“, navela je Cvijanovićeva.
Ona je ukazala da izazov u ovom trenutku jeste da međunarodne i mere koje Evropska unija sprovodi prema regionu budu realističnije i da uzmu u obzir istorijske složenosti koje „pokušavamo da prevaziđemo“.
Istakla je da se svet u poslednjih 18 meseci suočava sa ogromnim geopolitičkim promenama i izazovima.
„Ni zemlje Zapadnog Balkana, naravno, nisu imune na ove izazove niti na krize u Evropi koje su oni proizveli. Pored toga, zemlje našeg regiona se bore sa vlastitim dugotrajnim problemima. Razloge za ovo možemo tražiti u geopolitičkom položaju Zapadnog Balkana, kao i njegovoj etničkoj, verskoj, političkoj i kulturnoj složenosti. S pravom bi se moglo reći da demokratski kapaciteti koji se razvijaju u ovim zemljama još uvek nisu dovoljni za prevazilaženje raznolikih problema koji se manifestuju unutar samih zemalja i u našim međusobnim odnosima“, kazala je, između ostalog, Cvijanovićeva, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala