- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Americi je potrebna pomoć Globalnog juga za Ukrajinu

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-Afrika
Samit Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Vašingtonu je potrebna pomoć zemalja Globalnog juga kako bi postigao željeni rezultat u Ukrajini, ali sada te države malo veruju u američka obećanja pomoći i ne podržavaju stav SAD, piše „Vašington post“.
Po oceni kolumniste Dejvida Ignejšesa, predsednici SAD na sednici Generalne skupštine UN septembru tradicionalno govore da, „uprkos svom opsesivnom fokusu na Rusiju i Kinu, Amerika zaista brine o najsiromašnijim zemljama“.
„Da li iznenađuje to što je Globalni jug, kako sada nazivaju azijske, afričke i latinoameričke zemlje u razvoju, očigledno, sve sigurniji da ih SAD podržavaju samo na rečima?“, upitao je novinar, konstatujući da te države uglavnom ne podržavaju stav SAD o Ukrajini.
Po njegovom mišljenju, u zemljama Globalnog juga pitaju se „zašto je sva pažnja usmerena na Ukrajinu kada i drugi delovi sveta pate i zašto sve aplauze dobija Vladimir Zelenski“.
„Ignorišemo potrebe Globalnog juga za pažnjom sebi na štetu“, konstatuje Ignejšes.
Govoreći o sukobu u Ukrajini, kolumnista ocenjuje da „pravičan mir neće nastupiti bez podrške zemalja koje ostaju po strani“.
Po njegovom mišljenju, SAD neće osigurati svoje interese u sferi nacionalne bezbednosti bez većeg angažovanja u pitanjima globalnog razvoja.
Novinar smatra da bi Vašington trebalo ovog septembra da ponudi pošteniji dogovor: da počne ozbiljnije da shvata probleme Globalnog juga i da zaista postigne neke rezultate – u zamenu za to da zemlje, koje dobijaju pomoć SAD, ulože napore kako bi se završio sukob u Ukrajini.
Lideri zemalja grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
SVET
Šta je globalni jug i kako može da sruši svetski poredak nametnut od Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala