- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rakete bastion i Kalibar  - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove „abrams“

Pratite nas
Ruska specijalna operacija u Ukrajini se nastavlja. Avijacija i artiljerija su veoma aktivni u zoni razdvajanja. Ukrajinska kontraofanziva tapka u mestu. Gubici protivnika su ogromni, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su bazu za obuku ukrajinskih diverzanata.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 06.09.2023
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da na zajedničkoj konferenciji za medije sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je sa njim razgovarao o isporukama dalekometnih raketa „ATACMS“ i sredstava za PVO Kijevu.
Kuleba je dodao da su takođe razmatrana pitanja bezbednosti koridora za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.
On je istakao da se tema prebacivanja američkih trupa na teritoriju Ukrajine nije pokretala.
„Nikada nismo pozivali na uvođenje američkih trupa na teritoriju Ukrajine i nikada to nećemo raditi“, naglasio je Kuleba.
22:03 06.09.2023
U Sumskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, piše ukrajinski portal „Klimenko. Tajm“.
21:16 06.09.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posete Kijevu da će Amerika dati dodatnu pomoć Ukrajinu u iznosu od milijardu dolara, od toga 665 miliona za potrebe u vojnoj sferi.
„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Danas saopštavamo o novoj pomoći vrednoj milijardu dolara, a to uključuje 665 miliona dolara na ime vojne pomoći i bezbednosti“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom odbrane.
20:45 06.09.2023
Na društvenim mrežama pojavio se kompletan spisak američkog naoružanja koje će biti predato Kijevu u okviru novog paketa vojne pomoći.
Na spisku se nalazi oprema za ukrajinske sisteme za PVO, municija za raketne sisteme „hajmars“, granate kalibra 155 i 105 milimetara, minobacači kalibra 81 milimetar i municija za njih, municija za tenkove „abrams“ kalibra 120 milimetara sa osiromašenim uranijumom, protivtenkovska municija, sistemi „džavelin“, više od tri miliona komada malokalibarske municije, taktički navigacioni sistemi, bezbedni sistemi veze, rezervni delovi i druga oprema.
19:25 06.09.2023
Sjedinjene Američke Države će isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 175 miliona dolara, saopštio je Pentagon.
Kako se navodi u saopštenju Pentagona, najavljene isporuke iz američkih vojnih skladišta uključuju granate kalibra 120 milimetara za tenkove „abrams“ sa jezgrom sa osiromašenim uranijumom.
Ukrajinci za sada nisu dobili ove tenkove.
U paketu pomoći takođe se nalazi municija, protitenkovski raketni sistemi, sredstva za navigaciju i vezu.
17:59 06.09.2023
17:52 06.09.2023
Američka administracija planira u sredu da saopšti svoju odluku o predaji oklopne municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, piše list „Politiko“, pozivajući se na izvore.
Kako se navodi u članku, odluka da se ona prvi put uključi u novi paket vojne pomoći doneta je „posle višemesečne rasprave“.
Ranije je agencija Rojters javila da su ove granate namenjene za topove tenkova „abrams“, koji će u Ukrajinu doći u narednim nedeljama.
17:48 06.09.2023
Danska priprema novi paket vojnoj pomoći Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nakon posete premijerke Danske Mete Frederiksen Kijevu.
„Poseta premijerke Danske Mate Frederiksen važna je za Ukrajinu... Kao i obično, naši sadržajni, maksimalno konkretni pregovori. Novi odbrambeni paket, to je već 12-ti koji se priprema za ovaj mesec“, napisao je Zelenski na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, sa njom je razgovarao o situaciji na bojnom polju i bezbednosti ukrjainskih luka.
17:43 06.09.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, tokom kojeg je pozdravio velikodušnu stalnu pomoć poljskih vlasti Ukrajini, saopštio je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Prema njegovim rečima, američki državni sekretar naglasio je značaj jedinstva NATO-a i nastavak bliskih konsultacija sa saveznicima i partnerima u vezi sa „novonastalim pretnjama našoj bezbednosti“.
17:32 06.09.2023
Ukrajinska granata pogodila je zgradu ambulante u Aleksandrovki, oštetivši fasadu, krov i prozore, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.
13:46 06.09.2023
Troje od osam zamenika ministra odbrane Ukrajine podnelo je ostavku nakon smene Alekseja Reznikova sa mesta ministra, napisao je zamenik predsednika Vrhovne rade Aleksej Gončarenko na svom telegram kanalu.
„Zamenici ministara odbrane Gavrilov, Dejnega i Ševčenko su podneli ostavke“, rekao je on.
Prema podacima iz otvorenih izvora, ministar odbrane Ukrajine ima osam zamenika, uključujući državnog sekretara.
12:25 06.09.2023
Vrhovna Rada imenovala je Rustema Umerova za ministra odbrane Ukrajine.
Odluku "za" je podržalo 338 poslanika, "protiv" nije bio niko. Samo jedna osoba je bila uzdržana.
11:52 06.09.2023
Sjedinjene Države nameravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju do poslednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„U više navrata smo čuli izjave da nameravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god je potrebno. Drugim rečima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u de fakto ratnom stanju i da vode ovaj rat do poslednjeg Ukrajinca, ne štedeći novac. Mi to tako doživljavamo", rekao je Peskov.
On je naglasio da to neće moći da utiče na tok specijalne vojne operacije.
Ranije je agencija UNIAN izvestila da je američki državni sekretar Entoni Blinken stigao u zvaničnu posetu Kijevu. On će boraviti u Ukrajini dva dana, američki zvaničnici žele da razgovaraju o napretku ukrajinske ofanzive i da ocene mere za poboljšanje energetske bezbednosti zemlje.
11:32 06.09.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika;
◾Vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale su bazu za obuku diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine, cilj je postignut;
◾Nema promena u taktičkom položaju ruskih trupa na zaporoškom pravcu;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu iznosili su 65 vojnika;
◾Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju u području Sverdlovka u LNR;
◾Oružane snage RF na pravcu Zaporožja odbile su 4 napada Oružanih snaga Ukrajine kod Verbovog i Rabotina;
◾Oružane snage Rusije su odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 40 vojnika;
◾Oružane snage Rusije odbile su 10 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 285 vojnika;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile na južnodonjeckom pravcu više od 180 ljudi, kao i 5 tenkova;
10:20 06.09.2023
Američki državni sekretar objaviće danas u Kijevu o novoj tranši pomoći za Ukrajinu u vrednosti od milijardu dolara, javljaju mediji, pozivajući se na činovnika Stejt departmenta.
09:22 06.09.2023
Ruska vojska je odbila nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Novomajorsko-Novodonjecko, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR televiziji "Solovjov lajv".
„Južnodonecki pravac: bilo je nekoliko pokušaja neprijatelja duž linije Novomajorsko-Novodonjecko da opipa odbranu, ali su momci ponovo odbila napad, potpuno kontrolišu situaciju“, rekao je on.
Prema rečima Pušilina, sada ne postoje preduslovi da Oružane snage Ukrajine preuzmu inicijativu u ovom regionu.
O situaciji kod Artjomovska govorio je i vršilac dužnosti šefa DNR. On je pojasnio da se borbe nastavljaju u području Berhovskog rezervoara.
„S druge strane, neprijatelj nastavlja da pokušava da zauzme naše položaje, da izvrši kontranapad duž linije Kleščejevka-Andrejevka – vodi se borba za visoravni, one su odlučujući faktor u određenim fazama, ali nema značajnijih promena", dodao je Pušilin.
Istovremeno, on je naglasio da ruske jedinice takođe pokušavaju da izvrše kontranapad i poboljšaju svoje položaje.
08:49 06.09.2023
Ruske oružane snage u blizini sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti odbile su nekoliko napada ukrajinskih trupa, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, lider zaporožskog pokreta "Zajedno sa Rusijom“.
„Nekoliko napada ukrajinskih trupa odbijeno je u oblasti Rabotina. Neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi i odbačen je nazad“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, nastavljaju se žestoke borbe za Rabotino, ukrajinske trupe ne napreduju u selu.
„Neprijatelj se nalazi na severnoj periferiji sela i u trošnoj školskoj zgradi u centru, dok su naši momci na jugozapadu. Pored toga, naši borci su zauzeli sve dominantne visoravni južno od Rabotina i uništavaju neprijatelja koji se nalazi u niziji. Svi pokušaji ukrajinskih militanata da potpuno zauzmu selo se osujećuju. Celo Rabotino je pod našom vatrenom kontrolom. Svi pokušaji ukrajinskih militanata da upadnu u južni deo sela samo dovode do gubitka ljudstva i opreme“, rekao je Rogov.
08:24 06.09.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Kijev, pišu ukrajinski mediji.
Prema pisanju lista Evropska pravda, Blinken se već nalazi u ukrajinskoj prestonici, dok „Klimenko Tajm” navodi da je centar Kijeva zatvoren za saobraćaj.
Još nema zvanične potvrde ove informacije.
07:52 06.09.2023
General francuske vojske, oficir Legije časti Dominik Delavar rekao je da bi moguća kontraofanziva Rusije mogla da okonča neprijateljstva i sukob u Ukrajini pod uslovima Rusije. Francuski general je ovo saopštio na televiziji "Solovjov uživo".

„Nema nade za Ukrajinu. Stoga, najverovatnije, ono što se očekuje je kontraofanziva Rusije. Mislim da ćemo u jednom trenutku to videti, to će staviti tačku na rat, pod uslovima Rusije“, rekao je Delavard.

07:35 06.09.2023
Protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„5. septembra, oko 23.40 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju.
Kako je u svom telegram kanalu pojasnio gubernator regiona Aleksandar Bogomaz, dron je oboren iznad Navlinskog okruga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala