- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uloga Ukrajine kao svetske žitnice - više nego preuveličana

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Udeo Ukrajine u globalnom izvozu pšenice bio je mali i opada, uloga ove zemlje kao „svetske žitnice” je uveliko preuveličana, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Uloga Ukrajine kao svetske žitnice je veoma preuveličana, zahvaljujući istim tim zapadnjacima i članicama UN. Udeo ove zemlje u ukupnom izvozu pšenice je i ranije bio mali (5 odsto), a sada se objektivno još više smanjuje, uzimajući u obzir, između ostalog, smanjenje zasejanih površina zbog „radijacije i hemijske kontaminacije zemljišta kao rezultat upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom koju isporučuje Zapad", piše u saopštenju.

Istovremeno, Ukrajinci imaju i druge (osim Crno more) mogućnosti da izvoz svoje robe – kopnenim i rečnim putevima u EU, takozvanim koridorima solidarnosti“, ističe se u saopštenju Ministarstva.
Istina, prevoz po takvim koridorima je skuplji, dok Evropljani „ne žure da pokažu svoju deklarisanu solidarnost sa Kijevom“ i uvode razne zabrane uvoza.
"Petnaestog septembra, kada ističe moratorijum, Brisel će imati odličnu mogućnost da preispita sopstvenu odluku i ukine zabranu uvoza ukrajinskog žita, što rizikuje da ono potpuno preplavi tržišta istočnoevropskih zemalja. Biće i prilika da se besplatno pošalje žito iz Ukrajine u siromašne zemlje Afrike i Latinske Amerike, pošto se o tome toliko brinu u Vašingtonu i nekim evropskim prestonicama. Samo što, iz nekog razloga, u to niko ne veruje“, ističe se u saopštenju.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe istaklo da se na svetskim tržištima hrane „nije dogodila nikakva katastrofa” nakon suspenzije sporazuma o žitu - cene žitarica su u stalnom opadanju.
"Generalno, nema globalne nestašice hrane - postoje problemi sa njenom distribucijom, ali ne i sa proizvodnjom. Drugim rečima, zbog prestanka izvoza ukrajinskog žita morskim putem niko nije umro od gladi i nije bilo prehrambene krize, kako su predviđali u zapadnim prestonicama i UN. To ne iznenađuje, jer teško je prehraniti čovečanstvo sa 32,8 miliona tona uglavnom stočnog kukuruza i žita“, konstatovali su u Ministarstvu.
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
RUSIJA
„Pregovori o žitu će potrajati“: Putin i Erdogan bi mogli ponovo da se sastanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala