- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Saudijski princ zahvalio Putinu za podršku oko ulaska kraljevine u BRIKS

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPrinc Muhamed bin Salman i predsednik Rusije Vladimir Putin
Princ Muhamed bin Salman i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom, saopštila je pres-služba Kremlja.

Saudijski prestolonaslednik je tokom razgovora sa Putinom izrazio zahvalnost ruskoj strani što je dosledno podržala zahtev kraljevine da se pridruži BRIKS-u, navodi se u saopštenju.

Ruski lider je, sa svoje strane, srdačno čestitao saudijskom rukovodstvu na odluci koja je doneta na samitu BRIKS-a i informisao je Salmana o prioritetima ruskog predsedavanja organizacijom 2024. godine.
Tokom razgovora tema je bila i tržište nafte, a strane su tim povodom istakle da će sporazumi o smanjenju proizvodnje nafte omogućiti da se osigura stabilnost tržišta

„Visoko je ocenjena saradnja dve zemlje u okviru formata 'OPEK plus'. Konstatovano je da postignuti dogovori o smanjenju proizvodnje nafte, u kombinaciji sa dobrovoljnim obavezama da se ograniči snabdevanje sirovinama, omogućava da se osigura stabilnost globalnog energetskog tržišta“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, strane su iskazale zadovoljstvo razvojem saradnje dve zemlje. Takođe je razmotren niz pitanja povezanih sa produbljivanjem kooperacije u trgovinsko-ekonomskoj, transportno-logističkoj i investicionoj sferi.
Strane su se dogovorile da nastave sa ličnim kontaktima.
Podsećamo, na nedavnom samitu BRIKS-a je doneta odluka da se organizacija proširi sa šest novih članica. To su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija, Egipat, Iran i Saudijska Arabija.
Vladimir Putin na samitu BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Putin čestitao novim članicama BRIKS: Naš uticaj se širi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala