- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prvi put ikada: Počelo testiranje digitalnih pasoša u Evropi

CC0 / Pixabay / mobilni telefoni
mobilni telefoni - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Svi državljani Finske koji lete iz Helsinkija ka Velikoj Britaniji od sada će moći da imaju digitalni pasoš na svojim telefonima. Osnovni cilj uvođenja takve vrste servisa jeste maksimalno ubrzavanje procedura pri putovanjima i smanjivanje gužvi na graničnim puktovima.
Finska granična kontrola prva u svetu testira digitalne pasoše, i navodi da su digitalni putni pasoši podjednako pouzdani kao i fizički, materijalni pasoši.
Pilot-projekat DTC otvoren je 28. avgusta za putnike na letovima avio-kompanije Finer za London, Edinburg ili Mančester. Dostupan je samo državljanima Finske, a plan je da kasnije bude impementiran u svim zemljama EU, prenosi Forbs.
Finska granična kontrola kaže da je to prvi put da će digitalni pasoš biti prihvaćen "u stvarnom okruženju granične kontrole". Pasoš se na kontroli skenira i sve traje par sekundi, nakon čega nastavljate putovanje.
Putnici moraju da preuzmu aplikaciju za digitalne putne isprave, a da bi mogli da je koriste, moraće da imaju neki aktivan oblik metode zaključavanja telefona. Najčešće u vidu PIN koda, otiska prsta ili ID lica, pre instaliranja same aplikacije.
Nakon instaliranja moraju da se prijave u policiji, zatim sledi standardna procedura prijavljivanja, kao i za običan pasoš. Svaki put kada putuju, moraju da pošalju svoje podatke putem aplikacije finskoj graničnoj policiji najkasnije do 4 sata pre leta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala