Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvoreni progon: Priština kreće u plansko i sistematsko nasilje nad Srbima na severu KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZgrada u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog
Zgrada u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog  - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Institucionalno nasilje nad Srbima na Kosovu od dolaska na vlast Aljbina Kurtija poprimilo je novu dimenziju, pa se sada ne samo kroz “pravne mehanizme” za tihi progon Srba, već i kroz otvorenu otimačinu institucija i njihovih objekata koje je gradila Republika Srbija, čini sve da se preostali Srbi oteraju sa Kosova i Metohije.
Dok Srbi na severu KiM i dalje protestuju ispred zgrada opština čekajući dugo najavljivanu deeskalaciju međunarodne zajednice i dok su Kurtiju usta puna smirivanja situacije na severu pokrajine, na samom terenu preduzimaju se svakodnevni koraci centralne i lokalne administracije ka novim eskalacijama i uzurpaciji imovine i objekata u kojima se nalaze institucije koje rade u sistemu Republike Srbije.
Nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović za Sputnjik kaže da je očigledno reč o planskom i sistematskom institucionalnom nasilju Kurtija i njegovih institucija.
“Očigledno da je ovo plan da se za Srbe napravi geto, pravi koncetracioni logor oivičen Kurtijevom bodljikavom žicom i da se Srbi nateraju da se Albanizuju, da se napravi nekakav tor sa krajnjim ciljem etničkog čišćenja Srba. Na delu je u 21. veku genocid na srpskim narodom koji je u Kurtijevoj eri dobio dodatni entizitet. Oni ne rade ništa, kod njih ekonomije nema. Leče se u Skoplju, Tirani Nišu i ovo je jedina karta na koju Kurti može da igra kako bi dobio sledeće izbore. Zna se da se na toj antisrpskoj mržnji i proterivanju Srba na Kosovu dobijaju izbori”, kaže Ivanović.

Korak do humanitarne katastrofe

Zabrana rada d.o.o MTS, ćerke firme Telekom Srbije bez ikakvih osnova, zabrana ulaska srpskih proizvoda, nemogućnost dolaska štampe srpskih medija na teritoriju Kosmeta nastavak je onoga što mesecima unazad traje, a prema rečima Ivanovića, ovakva situacija vodi ka humanitarnoj katastrofi.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićZgrada u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog
Zgrada u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog  - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Zgrada u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog
“Vidimo da ništa ne prepuštaju slučaju, rade sistematski. Gase naše institucije, isteruju Srbe iz naših institucija, onemogućavaju snabdevanje robom, snabdevanje lekovima tako da će vrlo brzo ovde biti prava humanitarna katastrofa. Terorišu Srbe, pucaju na decu, hapse sa tajnih spiskova Srbe za unazad 20-25 godina za neke navodne ratne zločine koje su zapravo samo oni činili i koje i danas čine tako da je to prava spirala nasilja za Srbe koji se sada nalaze u osmom i devetom krugu pakla. Očigledno je da će sada naterati Srbe koji drže lokale da plaćaju nove dažbine tako da je kod nas već sada sve skuplje za 50 posto od kada ne možemo da dobijemo robu iz centralne Srbije, medijski smo izolovani jer štampa ne dolazi još od maja, sada je na udaru i gašenje signala mobilne telefonije i da nas stave u punu izolaciju. Mislim da će ovo svakako da se odrazi na Srbe jer nikada nije bilo veće iseljavanje, a to je posledice stanja na terenu”, kaže Ivanović.

Gandijevska metoda

Ivanović posebno napominje da nema govora o tome da se situacija na severu Kosova i Metohije može nazvati deeskalirajućom i za to okrivljuje predstavnike međunarodne zajednice koji i sami vide da se na terenu dešava eskalacija a ne deeskalacija.
“Zna se i njihovi mentori postaju smešni sa tom mantrom deeskalacije. Oni pokušavaju da posle svih stvari koje su se desile dodatno otežaju život Srba. Srbi treba mirno da izađu na izbore, da stave mirno i umiljato svoje bezvredne glave pod sekiru Kurtijevih institucija. Mislim da Srbi moraju da se organizuju bolje i da pruže otpor svim demokratskim sredstvima, nemoguća je bilo koja druga mera sem Gandijevske metode”, ističe Ivanović.
U petak 8. septembra ističe rok koji je gradonačelnik Erden Atić postavio radnicima koji rade u zgradi u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pokrajinski PIO fond i kancelarije Okruga Kosovsko-mitrovačkog da napuste svoja radna mesta i zgradu predaju opštini Severna Mitrovica
© Sputnik / TeodorStambena zgrada u Kosovskoj Mitrovici čija izgradnja je zabranjena
Stambena zgrada u Kosovskoj Mitrovici čija izgradnja je zabranjena - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Stambena zgrada u Kosovskoj Mitrovici čija izgradnja je zabranjena
Ivanović ovo vidi kao model koji je se pokušava primeniti još od početka 2000-tih godina kada su na sve načine pokušali da zauzmu zgrade srpskih institucija i da će se nakon ovih kancelarija na udaru Prištine naći i školstvo i zdravstvo.
“Ove zgrade su na usluzi svim građanima na Kosovu. Tu su kancelarije PIO fonda koja pruža svoje usluge za nekoliko desetine hiljada radnika. Tu je Kancelarija za Kosovo i Metohiju čiji je rad omogućen međunarodnim sporazumima i dogovorima. Na kraju sledi udar na školstvo i zdravstvo. Oni će proglasiti da su škole u Južnoj Mitrovici prebukirane, da nema prostora, a da postoje škole koje će prisvojiti jer će reći da su ti objekti vlasništvo tzv. države Kosovo. Tu će otvoriti par odeljenja, dovešće nastavnike u pratnji dugih cevi, terorista, UČK, ili kako se sada zovu Kosovske policije, pa će jedno po jedno odeljenje zauzimati i okupirati ceo taj prostor”, kaže Ivanović.

Atak i na bolnicu

On posebno podseća na, u narodu zaboravljen, period nakon završetka sukoba kada su na sve načine Albanci uz pomoć međunarodnih predstavnika pokušavali da zauzmu bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
“Oni su taj model imali 2000-tih godina kada su pokušali da nam dovedu 400 Albanaca koji su došli u jednom trenutku ali smo se izborili sa tim, njihov izgovor je tada bio da nema ko da leči Albance. Nas su iz 23 stacionarne zdravstvene ustanove na Kosovu isterali. Tako oni dovode svoje bolesnike, onda dolaze posete, lekari, radnici pa kreću incidenti, nasilje i odlazak Srba. To je crni scenario u njihovoj režiji koji žele da ostvare uz pomoć Vašingtona i Brisela koji u tome učestvuju vrlo aktivno. Svi naši radnici moraju da čuvaju svoja radna mesta, mediji moraju biti aktivni jer niko nema prava da ugrožava naša prava i naše parvo na egzistenciju”, zaključio je Ivanović.
U emisiji "Svet sa Sputnjikom" pitali smo da li odricanje od Kosova i Metohije za Srbiju ostaje glavni uslov za članstvo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala