- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đokovićev „staloženi čovek iz senke“ sa ogromnom ulogom

© AFP 2023 / JACK GUEZNovak Đoković i Marko Paniki
Novak Đoković i Marko Paniki - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Gotovo tokom svakog meča Novaka Đokovića kamerama je zanimljivo ono što se dešava u prostoru gde se nalazi njegov stručni štab. Pored već dobro poznatih Gorana Ivaniševića i Miljana Amanovića, pa i Čarlija Gomesa, nalazi se Marko Paniki, italijanski kondicioni trener koji nije samo to.
Paniki se u prethodnom periodu pridružio Novakovom timu i srpski teniser je veoma zadovoljan time, s obzirom na to koliku širinu znanja ima Italijan.
„Marko Paniki je moj kondicioni trener koji je u tom poslu već više od 35 godina. Ima fakultetsko obrazovanje biomehanike, anatomije, posture tela – to su tehničke stvari koje su jako važne u razumevanju celog kinetičkog lanca kod određenog udarca. Sa servisom imam najviše problema u održavanju nivoa i ritma na ovom turniru, pa o tome najviše razgovaram s njim i sa Goranom“, kaže Đoković.
Paniki je, kako navodi Novak, veliki detaljista.
„Prija mi razgovor sa Markom jer ulazimo u sitnice, ulazimo u suštinu – pokušavamo da razumemo šta prouzrokuje neku grešku u tom kinetičkom lancu, neki pokret koji napravim i koji izazove pogrešno izvođenje. To radimo na treninzima, u danima kada nemam mečeve. Dakle, Markova uloga je velika, staložen je, mnogo ima životnog iskustva – i u svojoj oblasti, ali i iz psihologije. Dosta vremena provodimo zajedno i dosta razgovaramo, on je sa mnom na pripremama još od kondicionog dela. Dobro se poznajemo i komunikacija nam je temeljna“, istakao je Đoković.
U prethodnom periodu Novak sve više komunicira sa svojim stručnim štabom.
„Tokom mečeva, to su specifični signali ili podsetnici na stvari koje smo se dogovorili uoči izlaska na teren. Sva četvorica mi komuniciraju, to zavisi od momenta, uvek kažem: ’Rođo (Miljan Amanović), Rođo, ti!’, pošto on ima krajiški glas, njega čujem i kad je buka, ha-ha. Goran i Marko imaju malo slabije glasne žice, pa ih teže čujem. Svako ima svoju ulogu, pronalazimo načine da mi pomognu u meču. Razgovarali smo već o tome, sada je koučing dozvoljen i želim da ga iskoristim maksimalno, pogotovo u trenucima kada osećam da nešto ne ide kako bih voleo, a ne mogu možda u tom trenutku to sâm da osvestim, i da pronađem rešenje. Dobro je imati sa strane nekoga ko te poznaje i ko može da primeti šta radiš pogrešno, i da ti skrene pažnju“, zaključio je Đoković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala