- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Duša Srbije“ pred ruskom publikom /video, foto/

© Sputnik / Lidija Simić „Mesec srpske kulture“ u Moskvi
 „Mesec srpske kulture“ u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
U Moskvi se četvrti put održava manifestacija „Mesec srpske kulture“ koja ima za cilj da građanima Rusije približi srpsku kulturu i obogati veze dva bratska naroda.
Manifestacija počinje 1. septembra i trajaće do 1. oktobra, a kako je najavljeno glavni događaj ovog festivala biće otvaranje izložbe „Duša Srbije“ 21. septembra.
Posetioci manifestacije imaće priliku da se bolje upoznaju sa srpskom književnošću, likovnom umetnošću i muzikom. Gosti će imati priliku da upoznaju ljude koji popularizuju srpsku kulturu u Rusiji, kao što je violinistkinja Katarina Mrvić, ali očekuju se gosti iznenađenja.
U toku festivala posetioci će moći da učestvuju u edukativnim kursevima, tematskim okruglim stolovima, prezentacijama knjiga i naučnih radova. Međutim, ove godine postoje i novine.
Naime, festival je dobio međunarodni karakter. Osim uobičajenog sastava na festivalu nastupaće guslar iz Kostrome, umetničko društvo „Naše igračke“ iz Sergijevog Posada, Kulturno-umetničko društvo iz grada Borisov, Belorusija, pevaće srpske pesme. Festival će takođe posetiti i sveštenik iz srpske pravoslavne crkve iz Borisova. Osim toga, biće prisutni i predstavnici Vitez festa iz Srbije.
© Sputnik / Ustupljeno Sputnjiku „Mesec srpske kulture“ u Moskvi
 „Mesec srpske kulture“ u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
„Mesec srpske kulture“ u Moskvi
Takođe, očekuje se prezentacija časopisa „Balkanski diplomata“, kao i predstava, to jest, monodrama Rade Kostića pod nazivom „Moj rat“.
Festival se završava Gala koncertom i svečanom dodelom diploma 31. septembra.
Festival se može pratiti i on lajn preko pratforma VKontakte ili Kulьtura.RF
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala