- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Piksi pred dvoboj s Mađarima: „Hoćemo i mi kao košarkaši, Novak i odbojkašice“

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, održao je konferenciju za medije pred kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo sa Mađarskom, koja je zakazana za 7. septembar na Marakani. Orlovi će prvo odmeriti snage sa severnim komšijama, dok tri dana kasnije gostuju Litvaniji u Kaunasu.
Uz selektora Stojkovića na konferenciji je bio i kapiten Srbije Dušan Tadić, kog samo još dve utakmice dele od jubilarnog 100. nastupa u nacionalnom dresu.
Prvo pitanje postavljeno je selektoru Stojkoviću.
Kako su protekla tri dana rada, da li su osim onih povređenih svi ostali spremni? I kakav meč konkretno očekujete od protivnika? Otvorenija igra, ili sa nekom zatvorenijom varijantom Mađara da ostvare povoljan rezultat?
„Što se same pripreme tiče, vrlo sam zadovoljan onim što sam video. Izuzetna motivisanost i pozitivno raspoloženje. Igrači su došli sa osmehom i ono što me najviše raduje, zdravstveni bilten svi igrači koji su ovde su spremni za meč sa Mađarskom, odgovorio je Piksi i nastavio:
„Vreme treninga smo iskoristili da radimo najviše na nekim taktičkim stvarima, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom smisliu, i sve ono što je potrebno je urađeno. Što se tiče ovog drugog pitanja, treneri obično koriste skoro iste ili slične reči. Utakmica je veoma važna, teška, nema tu neke razlike. Sama važnost ove utakmice je velika. Kako će mađarski tim igrati, to ćete morati Marka Rosija da pitate, ali znam kako će igrati Srbija. To je moj posao za sutrašnji izazov. Lično, ja i moji igrači imamo veliki respekt prema mađarskom timu, jedan enormni napredak u poslednjih nekoliko godina i to je ono što mora da se poštuje i što je dobro za mađarski fudbal. Sa druge strane, mi moramo da verujemo u naš kvalitet u ono što mi možemo da pružimo na terenu. Smatram da će utakmica biti prava takmičarska“, rekao je Piksi.
Usledila su dva pitanja za Dušana Tadića.
Da li si očekivao ovakvu bodovnu situaciju pred meč, pošto i mi i Mađari imamo po devet bodova i favoriti smo za plasman iz grupe na Evropsko prvenstvo?
„Jeste, sigurno kad smo videli grupe kada su izvučeni timovi, da smo mi i Mađarska označeni kao glavni favoriti. Mislim da smo mi bili sa Mađarima favoriti, tako da stanje grupe je i očekivano. Mi, naravno, želimo da pobeđujemo utakmice. Najbitnije je da ostvarimo cilj i da se plasiramo posle dugog niza godina na Evropsko prvenstvo. Još jedna prepreka ka tome, žarko želimo da ostvarimo taj rezultat“.
U kom segmentu će se po Vama rešavati ovaj meč? Vi i Soboslaj, od vas se očekuje kreacija, udarićete jedan na drugog. I drugo pitanje. Odbojkašice druge u Evropi, odbojkaši pobeđuju, Novak pobeđuje na US Openu, košarkaši u polufinalu Mundobasketa, koliko vas to inspiriše?
„Igrali smo sa njima još ranije kada je bila Liga nacija. Utakmica kod nas, oni su bili za nijansu bolji zato što smo im prepustili neku inicijativu i ne mogu da se setim koji je rezultat bio. Pobedili su nas beše. Dok tamo kad smo igrali kod njih, dominirali smo i bili smo bolji. Otkako je mister Stojković došao uvek smo mi kontrolisali utakmice i mi smo se pitali. To je naš put. I oni su slična ekipa od prošlog meča. Što se tiče pobeda, jako je lepo što naše selekcije nižu pobede. To je motivacija, sad je red na nas, želimo da usrećimo našu zemlju. Čestitke svim selekcijama“, rekao je Tadić.
Pitanja i odgovore kratko je presekao Piksi, koji je želeo javno da uputi čestitke odbojkašicama koje su osvojile srebro na EP, kao i košarkašima koji su u polufinalu Mundobasketa, a tu su i Novak Đoković koji gazi po planu i programu na US Openu i atletska kraljica Ivana Vuleta.
„Želeo bih da istaknem da se radujemo uspesima naših sportista širom Evrope i sveta. Želim da Pešiću i našim košarkašima čestitam na velikom uspehu. Biti u polufinalu SP je ogroman rezultat. Da čestitam našim devojkama u odbojci, pokazale su visok stepen igre i kvalitet, to što su druge. To srebro je po meni zlato, učinili su nas ponosnim. Mi nemamo drugi izbor nego da nastavimo tako, očekujem da budemo i mi na tom nivou. A i Novak sa druge strane, on je naš nacionalni heroj. Gledamo ga, navijamo, nekad se i nerviramo, ali uglavnom slavimo. Želimo mu sve najbolje na US Openu, da će na kraju uraditi ono što mu svi želimo. I našu kraljicu Vuletu da ne zaboravimo, kapa dole, svaka čast“.
Nakon toga, pitanje za Piksija odnosilo se na to da li će utakmica sa Mađarskom u četvrtak od 20.45 na Marakani biti ključna za plasman na EP?
„Da je ključna nije, jer ima još pet utakmica, 15 bodova je u igri na stolu. Ali da je važna, jeste. Ako ste nas proglasili favoritima, moramo da se nosimo sa tim. Vrlo važna utakmica koja može mnogo da odnese, ali da je ključna nije. Tek treba da se igra“, rekao je selektor.
Naredno pitanje odnosilo se na kapitena Dušana Tadića kog još dve utakmice dele od ulaska u klub 100 i da li mu to, i koliko znači?
„Iskreno, ne znači mi ništa. Lepo je kad imaš preko 50 nastupa i u prošlosti šta se dešavalo zbog tih nekih nastupa, ostao mi je gorak utisak u ustima. Mislim da nije bitno koliko imaš nastupa, bitno je šta si ostavio iza sebe. Koliko si pomogao, odigrao evropskih, svetskih prvenstava, koliko si dao golova, namestio golova. Ima igrača koji su odigrali mnogo, a nisu igrali EP i SP. A recimo Slaviša Jokanović mislim da je odigrao 50, a igrao je i evropska i svetska prvenstva. Lepo jeste, ali mi iskreno ništa ne znači“, rekao je Tadić.
Imao je šta Piksi da kaže o tome što je Tadić na dva meča od jubilarnog 100. za Srbiju.
„Dušan Tadić ne treba da se bavi tim brojevima, ima ljudi koji vode tu statistiku. Bitno je da on sa žarom i motivacijom ulazi u svaku utakmicu. Ali, definitivno jedna statistika koja njemu i njegovoj porodici može da imponuje. Potvrda njegovih kvaliteta i majstorija, trpeti nekog 100 puta u istom dresu, sigurno da je to zaslužio. A što se mene tiče, ja sam u igračkoj karijeri imao tu priliku da dobijam te poklone, kako u Japanu i Nagoji, u svakom slučaju jedan lep gest od strane kluba. Dobijali smo uramljen dres u onom velikom ramu, koji i dan danas stoji u sobi i čuvam ga. Verujem da će i Tadić imati tu čast i privilegiju, da će dobiti dres. Ne verujem da će dobiti ček i da će mu neko zbog toga otvarati bankovni račun, nema potrebe za tim. Pre bi on nama trebalo da plati, nego mi njemu jer ga trpimo toliko dugo. Šalim se, šalim se naravno. Jedna lepa stvar, ostaje nešto iza tebe, možeš da budeš ponosan“, našalio se Piksi.
Poslednje pitanje na konferenciji bilo je za Dragana Stojkovića od mađarskih novinara, koje je zanimalo koje su dve ključne stvari reprezentacije Mađarske, dve najveće vrline?
„Generalno od dolaska Marka Rosija na čelo mađarskog tima, mnoge stvari su se promenile. Igraju u istom sitemu. Ono što krasi mađarski tim je jedno izuzetno samopouzdanje koje imaju. Dobre igre i rezultati su doprineli tome. Kao što u nekom periodu recimo nisu verovali toliko, a sada veruju da mogu da pobeđuju velike. Kolektivni duh ih krasi, a imaju i nekoliko vanserijskih igrača, pre svih Soboslaj. Nije Klop toliko lud da uzme nekog ko nema kvalitet. Imaju Kerkeza, pa Salaja. Soboslaj je lider tima, igrač koji može da napravi puno problema bilo kome. Mislim da su kao tim zaista sazreli, imaju to jedno samopouzdanje koje je potrebno da biste postizali dobre rezultate i uspeh“, odgovorio je za kraj konferencije Dragan Stojković Piksi.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
SPORT
Piksi „promenio ploču“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala