- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zurof: Stepinac ne zaslužuje da bude svetac

© Sputnik / Lola Đorđević Efraim Zurof
 Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Izraelski istoričar i direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu, Efraim Zurof, izjavio je da Alojzije Stepinac ne zaslužuje da bude svetac.
Zurof je to rekao tokom predavanja na temu „Moj život kao poslednjeg lovca na naciste“ koje je održao u ponedeljak uveče na Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci.
„Kao poslednji lovac na naciste, bavio sam se istragama i izručenjima nacista širom sveta. Jer, smatram da sve zločince iz Drugog svetskog rata treba izvesti pred lice pravde, a upravo jedan takav slučaj je ulazak u trag komandantu ustaškog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini. Kada je reč o NDH-a, smatram i da Alojzije Stepinac nipošto zbog svojih postupaka ne zaslužuje da bude svetac“, poručio je Zurof.
Zurof ima važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred sud u prethodnih nekoliko decenija, zbog čega je dobio nadimak „poslednji lovac na naciste“, napominje RTRS, dodajući da je izraelski istoričar posebno poznat po tome što je ušao u trag komandantu ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.
On je autor godišnjaka „Status report“ koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta.
Aleksandra Stevandić, predsednik Jevrejske opštine Banjaluka, navela je da ljudi kroz njegov rad mogu da vide koliko je kultura sećanja važna, ne samo za Jevreje, već za sve druge narode koji su stradali.
Predavanje kome su prisustvovale brojne zvanice iz naučnog, javnog i kulturnog života Republike Srpske organizovali su Jevrejska opština Banjaluka i Jevrejski kulturni centar Banjaluka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala