- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Posledice ukrajinskog granatiranja Donjecka - Sputnik Srbija

UŽIVO Snage Kijeva intenzivno gađaju Donjeck, ima poginulih i ranjenih, na udaru i vrtići

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini. Snage PVO uništile su dronove u blizini Moskve i iznad Krima. Donjeck je opet bio meta granatiranja ukrajinskih snaga.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:41 05.09.2023
Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o koracima za obnovu prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.
U saopštenju turskog Ministarstva precizira se da su tokom razgovora razmatrana najnovija dešavanja u Ukrajini i koraci koji se preduzimaju za „revitalizaciju“ prehrambenog sporazuma, kao i članstvo Švedske u NATO-u.
20:03 05.09.2023
U današnjem granatiranju više okruga Donjecka poginula je jedna žena, dok je sedam osoba ranjeno, među kojima i jedan maloletnik, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin na svom Telegramu.
Svim ranjenima pružena je lekarska pomoć. Pušilin je dodao da je u granatiranju oštećeno 19 stambenih zgrada i sedam objekata infrastrukture. Ukrajinske snage ispalile su ukupno 322 raketa i granata, među kojima je bilo i kasetnih.
19:56 05.09.2023
Ukrajinske snage večeras su ponovo gađale vrtić u Donjecku.
18:08 05.09.2023
Ukrajinski projektil pogodio je zgradu vrtića u zapadnom delu Donjecka, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. U kasnijem napadu oštećen je još jedan vrtić u tom gradu.
Ukrajinske snage gađale su Donjeck i oružjem sa kasetnom municijom.
18:05 05.09.2023
Rumunski ministar odbrane Andžel Tilvar izjavio je da Bukurešt pruža vojnu podršku Ukrajini, ali nije komentarisao da li se pri tome radi o isporukama oružja ili tranzitu.
"Vojna podrška znači svašta. To je i razmena informacija, na primer o minama koje plutaju Crnim morem. Reč je i o saradnji po pitanju premeštanja objekata za koje se sumnja da imaju mine. Radi se i o dijalogu vojske, i to se može shvatiti kao podrška Ukrajini", rekao je on u intervjuu za rumunsku novinsku agenciju Ađerpres.
Na direktno pitanje da li se odvija tranzit oružja preko rumunske teritorije za Ukrajinu ili da li se Kijevu isporučuje oružje, ministar je rekao da treba biti oprezan kada je reč o takvim pitanjima.
Ranije je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao da Rumunija od prvog dana sukoba sa Rusijom pruža humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini, kao i pomoć u vojnoj tehnici.
Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov rekao je kada se radi o vojnoj pomoći Kijevu najveći doprinos daju SAD, Britanija, Poljska i Rumunija.
17:54 05.09.2023
Ukrajinski mediji javljaju pozivajući se na diplomatske izvore da će američki državni sekretar Entoni Blinken sutra boraviti u poseti Kijevu.
Predstavnik Stejt departmenta Vedant Patel nije mogao da potvrdi tu informaciju.
17:51 05.09.2023
Pripadnici pograničnih jedinica oborili su ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, a prema prvim informacijama, nema ni štete ni povređenih, napisao je na Telegramu gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.
15:37 05.09.2023
Britanski tenk "čelindžer 2", koji je uništen u Zaporoškoj oblasti, prvi je taj tip tenka uništen u poslednjih 30 godina otkako je u sastavu naoružanja, piše "Gardijan".
Kako navodi list, jedan takav tenk uništen je 2003. godine u Iraku ali od prijateljske vatre.
Podsetimo, mediji su preneli je prvi britanski tenk "čelendžer 2" uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i, navodno, je uništeno artiljerijskijskom vatrom.
Lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov je takođe objavio da je u toj oblasti uništen prvi "čelindžer 2", a video vozila koje se dimi pojavio se na društvenim mrežama.
Do sada se govorilo samo o uništenim nemačkim "leopardima".
15:11 05.09.2023
U granatiranju sela Kozinka u Belgorodskoj oblasti poginuo je jedan civil, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Još jedna ženska osoba je ranjena.
14:42 05.09.2023
Veliki gubici ukrajinske vojske i situacija u području Rabotina: glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
⚡Na donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Kleščejevke i Veselog. Gubici neprijatelja iznosili su 225 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika. U oblasti ​​Pervomajskog uništen je komandni centar za bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine;
⚡Dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina odbijena su na zaporoškom pravcu. Likvidirano je oko 170 ukrajinskih vojnika. U oblasti Orehova uništeno je skladište municije brigade Oružanih snaga Ukrajine;
⚡Tri napada Oružanih snaga Ukrajine odbijena su u krasnolimanskom pravcu. Gubici neprijatelja iznosili su preko 70 ukrajinskih vojnika;
⚡U kupjanskom pravcu likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika. U području Urožajnog sprečena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Gubici neprijatelja iznosili su 175 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika;
⚡U hersonskom pravcu likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;
⚡Pogođeni su komandni centri brigada Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara i Razdolovke.
13:00 05.09.2023
Vrhovna rada razrešila je Alekseja Reznikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine.
Za ovu odluku glasalo je 327 narodnih poslanika, protiv su bila 4.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 3. septembra saopštio da će Reznikova zameniti sadašnji šef Fonda za državnu imovinu Rustem Umerov.
12:49 05.09.2023
Pokušaji Ukrajine da napadne teritoriju Ruske Federacije bespilotnim letelicama u utorak uveče još jednom su potvrdili terorističku prirodu kijevskog režima, saopštila je na brifingu zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ukrajinski udari dronovima na mirne civilne ciljeve još jednom potvrđuju terorističku prirodu kijevskog režima“, rekla je ona, komentarišući najnovije napade.
„Nemoguće je to ne videti, čak ni u najudaljenijim krajevima našeg Planeta", istakla je ona.
„Kijevski neonacisti nastavljaju da vrše zločine nad civilnim stanovništvom ruskih regiona. Istovremeno, oni sada u najvećoj mogućoj meri koriste oružje koje im isporučuju zapadnjaci, uključujući tešku artiljeriju, dronove za napade, granate sa osiromašenim uranijumom i tako dalje“, dodala je Zaharova.
12:01 05.09.2023
Nova partija granata kalibra 35 mm, napravljenih za samohodne protivavionske topove Gepard stigla je iz Nemačke u Ukrajinu, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.
Prema rečima ministra odbrane Borisa Pistorijusa, Ukrajini su potrebni PVO sistemi i municija.
„Obnavljanjem proizvodnje projektila za Geparde, obraćamo pažnju na oba aspekta“, naveo je on u poruci.
Ministarstvo odbrane ne precizira veličinu partije.
„Do kraja godine biće proizvedeno i isporučeno Kijevu 40.000 granata", saopštio je koncern Rheinmetall, ne dajući preciznije informacije.
10:51 05.09.2023
Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je neuspešni atentata na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

„SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj nezi u teškom stanju”, tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

10:36 05.09.2023
Ukrajinska vojska je 4. septembra oko 60 puta granatirala teritoriju Belgorodske oblasti, što je skoro dva puta manje nego prethodnog dana, proizilazi iz informativnog izveštaja koji je guverner Vjačeslav Gladkov objavio na Telegram kanalu.
Ukrajinska vojska je u ponedeljak ispalila 59 projektila različitih tipova na pet pograničnih opština i bacila tri eksplozivne naprave iz drona. Tokom prethodnog dana, Oružane snage Ukrajine ispalile su 115 komada municije na region.
„U Belgorodskoj oblasti ispaljeno je sedam artiljerijskih granata na selo Žuravljovka, četiri na selo Naumovka i dve artiljerijske granate na selo Nehotejevka“, napisao je Gladkov.
10:16 05.09.2023
08:54 05.09.2023
Ukrajinska bespilotna letelica uništena je sistemima protivvazdušne odbrane iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Ujutru 5. septembra osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne snage PVO oborile su bespilotnu letelicu iznad teritorije Republike Krim, saopštilo je ministarstvo.
07:57 05.09.2023
Rusija prebacuje na Japan odgovornost za situaciju u kojoj je prestala humanitarna razmena između azijskih država i južnog dela Kurilskih ostrva, izjavio je generalni sekretar vlade Japana Hirokadzu Macuno na redovnoj pres konferenciji u Tokiju.
„Situacija je nastala kao rezultat agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja Rusije da prebaci odgovornost na Japan je krajnje neosnovana i apsolutno neprihvatljiva. Obnavljanje razmena i projekata na četiri ostrva, uključujući posetu grobovima, jedan je od glavnih prioriteta u budućim japansko-ruskim odnosima. Nastavićemo da pozivamo Rusiju da obnovi ove projekte“, rekao je on.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u martu 2022. godine izjavilo da Moskva prekida pregovore sa Tokiom na temu mirovnog sporazuma zbog toga što je Japan uveo sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Moskva je izašla iz dijaloga sa Tokiom o uspostavljanju zajedničke ekonomske aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima i blokirala nastavak statusa Japana kao partnera organizacije Crnomorske ekonomske saradnje po sektorskom dijalogu.
07:54 05.09.2023
Nema mogućnosti za pregovore sa Rusijom u bliskoj budućnosti, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za NHK.
„Što je uspešnija Ukrajina na bojnom polju, Rusija će biti spremnija da pregovara“, rekao je on.
Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Jurij Ušakov u ponedeljak je takođe rekao da do sada nije bilo signala iz Ukrajine o mogućnosti pregovora.
07:38 05.09.2023
Mediji pišu da je prvi britanski tenk Čelendžer-2 uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i, navodno, je uništeno artiljerijskijskom vatrom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala