- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svemirski Bermudski trougao: Zaslepljujući bljesak južnoatlanske anomalije /video/

CC0 / Pixabay/Nidhi Yashwanth / Magnetar
Magnetar - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Teri Virts, bivši astronaut NASA, podelio je svoje neobično iskustvo susreta sa svemirskom pojavom poznatom kao Južnoatlantska anomalija.
Virts je postao astronaut 2000. godine, a njegov prvi svemirski let dogodio se 8. veljače 2010. godine kada je bio dio posade svemirskog broda Endeavour. Na petoj noći svoje misije, doživio je nešto što se ne viđa svakodnevno, prenosi portal Dnevno.
Južnoatlantska anomalija je pojava koja uključuje masivne bljeskove svetlosti praćene potpunom tišinom. Osim što je vizualno neverovatna, može poremetiti elektronske uređaje i izložiti ljude povećanim nivoima zračenja.

Zaslepljujući bljesak

Virts je opisao trenutak kada je prvi put doživio anomaliju: “Zatvorio sam oči i bum! Taj ogromni beli, zaslepljujući bljesak dogodio mi se u očima i nisam ništa čuo.”
Da bismo bolje razumeli ovu pojavu, Virts je spomenuo Van Alenove radijacijske pojaseve, dva ogromna područja nabijenih čestica koja okružuju Zemlju.
Sunčeve čestice izbačene u svemir iz Sunčeve površine postaju uhvaćene u Zemljinom magnetnom polju i formiraju ove pojaseve.
Međutim, postoji zanimljiv detalj u tom sistemu. Zemlja nije potpuno okrugla, planeta je sferičan s izbočinama na ekvatoru zbog centrifugalne sile uzrokovane rotacijom. Takođe, magnetski polovi Zemlje nisu savršeno usklađeni s njenim geografskim polovima, što rezultira nagibom. To dovodi do toga da su Van Alenovi pojasevi nagnuti.
Južnoatlanska anomalija događa se na mestu gde je unutrašnji Van Allenov pojas zračenja na najnižoj visini, iznad južnog Atlantika i Brazila. Iako nije opasna za Zemlju, sateliti i svemirske letelice koje prolaze kroz to područje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu, suočavaju se s izazovima.
Astronauti se štite od zračenja vodom, a uređaji za praćenje nivoa zračenja koriste se kako bi osigurali sigurnost tokom svemirskih misija.
“Putnici u svemirskim letelicama žele da prođu kroz anomaliju što je brže moguće na putu do Meseca ili drugih destinacija,“ dodao je Virts za Bi-Bi-Si.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala