- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Pozdravljamo napore Ankare s ciljem da se Rusija vrati sporazumu o žitu

© AP Photo / J. David AkeAmeričke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države pozdravljaju napore Ankare u cilju obnavljanja prehrambenog sporazuma, izjavio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Vedant Patel.
„Pozdravljamo napore naših turskih partnera, uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji pokušava da ubedi Rusiju da se vrati tom sporazumu“, rekao je Patel na molbu novinara da prokomentariše razgovore predsednika Turske i Rusije održane juče u Sočiju.
Patel je još dodao da odluka Rusije da napusti sporazum negativno utiče na prehrambenu bezbednost.
Ranije danas predsednik Turske obratio se naciji i između ostalog rekao da su njegovi razgovori s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bili produktivni.
„Imao smo složen i produktivan susret sa Putinom u Sočiju. Verujem da je čitav svet pozdravio taj susret tokom kojeg smo razmotrili pre svega prehrambeni sporazum ali niz drugih humanitarnih pitanja“, rekao je Erdogan.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula
, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Ruski predsednik rekao je juče na konferenciji za novinare posle razgovora sa Erdoganom da su zapadni partneri prevarili su Rusiju u ispunjavanju obaveza iz prehrambenog sporazuma.
„Tražili su nam i treći put da produžimo učešće uz obećanje da će ispuniti obaveze koje su preuzeli, a to se, kao i obično, često dešava sa našim zapadnim partnerima, opet su nas prevarili, ponovo ništa uradili. Sada kažemo da nismo protiv ovog sporazuma. Spremni smo da mu se vratimo odmah čim se ispune obećanja koja su nam data“, objasnio je Putin.
Prema njegovim rečima, ako zapadne zemlje danas ispune svoja obećanja, Rusija će se u narednih nekoliko dana u potpunosti vratiti sporazumu i ispuniti sve što od nje žele.
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
RUSIJA
„Pregovori o žitu će potrajati“: Putin i Erdogan bi mogli ponovo da se sastanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala