- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pukotina u planini: Očaravajući svet koji ima i svoju klimu /video/

© Foto : Jutjub/Marlovski MediaPećina Son Dong
Pećina Son Dong - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Svet je prepun čuda, od Velike piramide u Gizi do Visećih vrtova u Vavilonu, međutim neka čuda prirode ostaju skrivena od očiju javnosti. Jedno takvo čudo nalazi se duboko u džungli Vijetnama – podzemna pećina Son Dong, ili „planinska rečna pećina“.
Son Dong je najveća pećina na svetu, sa impresivnom dužinom od gotovo devet kilometara.
Ova pećina nije samo poznata po svojoj veličanstvenosti, već i zbog svoje izvanredne prirodne lepote. Unutar pećine postoji čak i posebna klima, vremenske prilike, džungla, više jezera i vrhovi dovoljno visoki da u njih stanu neboderi Njujorka.
Ova pećina, starosti između dva i pet miliona godina, smeštena je u nacionalnom parku u provinciji Kvang Binh. Iako je otkrivena 1991. godine, zvanično je istražena tek 2009. godine, kada je britansko udruženje za istraživanje pećina prvi put prodrla u njene dubine.

Žele da iskoriste pećinu

Zanimljivo je da se više ljudi popelo na Mont Everest nego što je prošlo kroz Hang Son Dong. Ova prirodna čudesa postala su predmet interesovanja 2014. godine kada su razmatrani planovi za izgradnju žičare kroz pećinu.
Međutim, ekolozi i lokalno stanovništvo protivili su se ovim planovima zbog straha od moguće štete koju masovni turizam može da nanese specifičnom ekosistemu.
Son Dong ostao je jedno od najmanje istraženih čuda prirode na svetu, a njegova budućnost još uvek je tema rasprave između onih koji se zalažu za njegovu zaštitu i onih koji vide potencijal za turistički razvoj, prenosi portal Dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala