- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opoziv Bajdena: Pokušaj suprotstavljanja republikanca uhodanom sistemu krađe izbora

© AP Photo / Andrew HarnikDžozef Bajden izlazi sa konferencije za štampu o bankama
Džozef Bajden izlazi sa konferencije za štampu o bankama - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Sve i kad bi se pokrenuo postupak impičmenta protiv Džozefa Bajdena, predsedničke izbore nijedan kandidat republikanaca ne može dobiti zbog uhodanog sistema krađe glasova Demokratske stranke, smatra dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“.
Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa spremna je da podrži inicijativu za pokretanje istrage o postupku opoziva američkog predsednika Džozefa Bajdena, izjavila je kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.
„Sada sam uverena da imamo dovoljno glasova u Domu kada se vratimo u septembru da konačno otvorimo istragu o opozivu“, navela je ona. Da bi inicijativa prošla u Predstavničkom domu, potrebno je da je podrži više od polovine kongresmena.

Opoziv Bajdena naspram demokratske „žetve glasova“

Već je bilo slučajeva pokretanja impičmenta od strane zakonodavnih tela SAD – protiv Bila Klintona u poslednjoj godini njegovog drugog predsedničkog mandata i u slučaju Donalda Trampa pre četiri godine, kaže za Sputnjik dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“. U oba slučaja reč je zapravo o više političkom nego o ustavno-pravnom ili legalnom postupku.
U slučaju Bajdena, čak i ako bi se zbili redovi republikanaca u dovoljnoj meri da na kraju u Predstavničkom domu bude izglasan impičment, on neće imati mnogo efekta na ishod predsedničkih izbora. Iz prostog razloga što je mašina Demokratske stranke do te mere uvežbana u mehanizmu krađe izbora, da oni apsolutno ne sumnjaju da će i ovog puta da ponove čitav šou program koji smo videli novembra 2020. godine.
„Drugim rečima, čak i ukoliko mera impičmenta od strane Kongresa bude imala izvesnog efekta na izvestan procenat birača, u krajnjoj liniji, sa stanovišta stratega Demokratske stranke, njima je bitno da pobede u pet država. U Viskonsinu, Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji i eventualno Floridi. A ako u prethodne četiri uzmu primat, Florida nije ni bitna. A osim toga, sada sa ustaljenom institucijom poštanskog glasanja, imaćemo opet ono što se zove žetva glasova“.
A to znači da će aktivisti Demokratske stranke ići po siromašnim predgrađima nastanjenim Latinosima i Afroamerikancima, i ubirati onoliko glasova koliko je potrebno da se u dotičnoj jurisdikciji nabije većina. U pet pomenutih saveznih država, dovoljno je samo da se uspostavi kontrola nad ključnim urbanim zonama, u Mičigenu u Detroitu, u Viskonsinu u Milvokiju, u Ohaju u Klivlendu i u Pensilvaniji u Filadelfiji, a demokrate su taj posao obavile.

Uhodan sistem krađe izbora – pobeda republikanca nemoguća

Impičment bi mogao izazvati uzbuđenje u nekom iole normalnom političkom sistemu koji je funkcionalan, zasnovan na vladavini zakona i ima iza sebe medijski aparat koji objektivno prati zbivanja, smatra Trifković.
Međutim, u SAD imamo sudstvo koje je upotrebljeno kao političko oružje protiv jednog kandidata, Donalda Trampa, gde medijska mašina postoji samo kao propagandno-indoktrinirajuća pomoć aktivistima Demokratske stranke i, što je najvažnije, postoji već uhodan sistem krađe izbora od strane demokrata na način koji čini praktično nezamislivim pobedu ma kog republikanskog kandidata na bilo kojim budućim izborima.
„Amerika se pretvorila u jednopartijsku državu u kojoj oligarhija levo-liberalnog krila Demokratske stranke drži sve poluge sistema u svojim rukama –zakonodavnu i sudsku vlast, imaju medije, da ne govorimo o čitavom kompleksu prodemokratski nastrojenih krupnih korporacija na zapadnoj obali“.

U Americi je sve bez presedana

Ako bi se pokrenuo impičment Bajdena i u slučaju da Tramp bude protivkandidat, u izbornoj godini bi oba predsednička kandidata imala ozbiljne probleme pred zakonom. Međutim, bez obzira što je i u 19. veku dva puta bio pokrenut impičment, u slučaju današnje Amerike ne može se više govoriti šta je sve bez presedana, jer apsolutno je sve bez presedana, smatra Trifković.
„Nismo nikad imali onako bezobrazno pokradene izbore kao što je bio slučaj 2020. godine. Bio je pod sumnjom ishod izbora između Niksona i Kenedija 1960. godine, ali danas imamo situaciju gde pobednička strana koja je manipulantski dobila te izbore, istovremeno kriminalizuje dovođenje u pitanje njihovog ishoda. Jer, jedna od optužbi protiv Trampa je da je podrivao demokratski sistem, možete misliti, time što je dovodio u pitanje izbore, a trebalo je da zna i verovatno je znao da su oni legitimno sprovedeni. Drugim rečima, to se zasniva na jednoj maltene psihoanalitičkoj pretpostavci šta je Tramp mislio, šta je znao i čime je bio motivisan.“

Uticaj opoziva Bajdena na birače

Eventualno pokretanje opoziva Bajdena u današnjoj duboko podeljenoj Americi apsolutno ne bi uticalo na birače ili bi uticalo u suprotnom smeru, u smislu da utvrdi stavove već duboko opredeljenih birača.
Ma šta učinili tužioci protiv Trampa i ma šta učinili republikanski zakonodavci protiv Bajdena, apsolutno se ništa neće menjati u linijama podele koje su otprilike ujednačene, a takođe neće uticati na ishod izbora 2024. koje će dobiti demokrate, ne zato što će pobediti već zato što će manipulisati.
U tom smislu, apsolutno je irelevantno da li će kandidat republikanaca biti Tramp, Desantis ili neko treći. Desantis ima šanse da postane kandidat republikanaca ukoliko Tramp bude onemogućen da se kandiduje usled sudskih procesa.

Soroševa strategija osvajanja Amerike

Ali ni Tramp ni Desantis nemaju šanse u sučeljavanju sa Bajdenom koji je idealan kandidat demokrata jer se ne meša u svoj posao i prepušta aparatu Demokratske stranke i operativcima poput Blinkena ili Viktorije Nuland da praktično vode politiku po svom nahođenju.
Teško je zamisliti scenario u kome bi moglo da se desi da republikanski kandidat odnese pobedu i da to onda ne bude osporeno kroz sudove koji su, naravno, kao što smo videli na primeru Trampa, već duboko politički opredeljene i politički naoružane institucije.
„Drugim rečima, čitav sudski aparat, pogotovo federalni distrikt sudovi su duboko u rukama Demokratske stranke, što samo pokazuje do koje je mere bila opravdana Soroševa strategija ulaganja velikih para u imenovanje lokalnih tužilaca. To je bila dugoročna kampanja u skladu sa onim geslom Antonija Gramšija da ne treba praviti revoluciju već da treba ići na dugi marš kroz institucije“, zaključio je Trifković.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
SVET
Predstavnički dom najavio pokretanje istrage o postupku opoziva Bajdena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala