- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemci nisu više što su bili: Sa čime se suočava nekadašnja velesila auto-industrije

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Julia.Roesler/Cropped photo / Automatizovana robotska linija za proizvodnju automobila u Folksvagenu
Automatizovana robotska linija za proizvodnju automobila u Folksvagenu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Nemačkoj preti gubitak statusa velesile automobilske industrije, upozorava predsednik Nemačkog udruženja automobilske industrije (VDA) Hildegard Miler uoči sajma „IAA Mobiliti“.
Nemački proizvođači možda i mogu da opstanu bez reformi, ali Nemačka bi izgubila status automobilskog centra, rekla je šefica udruženja za agenciju DPA.
Ključni problemi, po njoj, su prekomerna regulativa, spore političke odluke i nepostojanje pravnog okvira za pitanja poput takozvane veštačke inteligencije.
Na prvom mestu je ipak struktura troškova, rekla je ona, zbog koje međunarodna konkurentnost Nemačke dramatično slabi.

Visoki troškovi energije

U Nemačkoj su troškovi energije znatno veći u odnosu na druge velike proizvođače automobila, precizirala je Milerova.
Automobilska industrija traži od države da privremeno subvencionišecenu električne energije kako bi sprečila odlazak proizvođača baterija i poluprovodnika iz Nemačke odnosno kako bi privukla strane kompanije u najveću evropsku privredu.
Prošle nedelje vlada je kompanijama najavila poresko rasterećenje u visini od 32 milijarde evra u iduće četiri godine, ali subvencije za struju još su predmet rasprava.
Kancelar Olaf Šolc otvoriće u utorak sajam „IAA Mobiliti“, koji okuplja proizvođače automobila, dobavljače, tehnološke kompanije, ali i političare, napominje DPA, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala