- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko i zašto spasava Ukrajinu od finansijske katastrofe

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim
Predsednik SAD Džozef Bajden u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Polovina svih troškova Ukrajine u ovom trenutku direktno se finansira iz inostranstva, što je zvanično priznalo i ukrajinsko Ministarstvo finansija. Ukrajina se oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih saveznika za vojne operacije, uključujući oružje, municiju, obuku, obaveštajne podatke i medicinsku opremu.
Kako je najavio ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko, Ukrajina će za oružane snage i borbena dejstva ove godine potrošiti 43-44 milijarde dolara, a približno toliko planira da potroši i 2024. godine. Međutim, priznao je ministar, to je više od poreskih prihoda koje država prikuplja. Štaviše, vojska traži pet puta više od onoga što državnoj kasi stoji na raspolaganju. U Ukrajini je ostalo oko 20-25 miliona ljudi, većinski penzioneri, tako da je povećanje poreza besmisleno. Takođe, neophodno je povećati porez pet puta, što je sasvim nerealno.
Ukrajina već ima aranžmane sa MMF i sarađuje sa ovom finansijskom institucijom na osnovu četvorogodišnjeg programa finansiranja potpisanog u martu 2023. godine. On predviđa kredite u visini od 15,6 milijardi dolara, od čega je 3,6 milijardi za ovu godinu već dobila, a još 0,9 milijardi dobiće u oktobru. Kredite je pritom dobila po nimalo zanemarljivoj kamati od 6,9 odsto godišnje.
Ipak, krediti MMF nisu glavni izvor pokrivanja ukrajinskog budžetskog deficita.
U vladi Ukrajine računaju da dobiju od zapadnih partnera 42 milijarde dolara, što bi im omogućilo da skrpe kraj s krajem. Približno trećinu sume obezbediće im Evropska unija, a još 20 milijardi dolara u Ministarstvu finansija u Kijevu računaju da dobiju iz SAD. Jer upravo toliku sumu za budžetsku podršku Ukrajina je dobila iz Sjedinjenih Država u poslednjih 17 meseci. Ipak, čak i da se ostvare ta očekivanja, Ukrajina se i dalje suočava sa budžetskim deficitom, a prihodi pokrivaju samo trećinu njenih troškova.

Podrška SAD ključna za Ukrajinu

Podrška SAD je ključna za Ukrajinu, a svako smanjenje pomoći imalo bi značajan uticaj na budžet zemlje, što bi potencijalno dovelo do smanjenja socijalnih programa, deprecijacije valute ili smanjivanja vojnih operacija.
Na pitanje Sputnjika gde je kraj finansijskoj pomoći Ukrajini, analitičar Viktor Litovkin odgovara da kraja nema. Naime, donacije imaju tri dela: vojni, socijalni i novčani. Najveći deo donacija daje se vojsci.
Od najvećeg i najznačajnijeg donora, Sjedinjenih Država, na primer, vojni deo donacije Ukrajini ima vrednost od približno 47 milijardi dolara, dok ostale dve kategorije zajedno imaju vrednost od približno 30 milijardi dolara. To jest, Amerika širi svoju vojnu industriju, obezbeđuje sebi veliki vojni budžet i razvija opremu, plaća logistiku prevoza ove opreme i „testira“ je u Ukrajini.

Sve zavisi od apetita američke vojne industrije

„Cena proizvodnje vojne opreme, predstavlja glavnu pomoć. Ukrajini ostaje sitniš da plati specijaliste i instruktore, koji obučavaju vojnike. Treba razumeti da veliki deo ove finansijske pomoći zapravo ostaje u SAD. Iz ovih razloga, finansijska pomoć Ukrajini se nikada neće zaustaviti. Amerikanci nisu zainteresovani da je prekinu jer ona učvršćava njihovu industriju. Konačno imaju posla“, ističe analitičar.
Na pitanje od čega zavisi podrška Ukrajini, Litovkin ima kratak odgovor:
„Finansijska pomoć za Ukrajinu zavisi isključivo od apetita američke vojne industrije.“
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Računica je jasna: Ukrajina već izgubila rat /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala