- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Gde je i kuda (treba) da ide akademsko školovanje? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaStudenti na predavanju
Studenti na predavanju - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Na pragu smo početka još jedne akademske školske godine. Novoupisani brucoši, koji školovanje nastavljaju u unoverzitetskim centrima traže stanove ili se nadaju mestu u studentskom domu. Stariji student, koji nisu dali uslov za narednu godinu u grču su zbog ispitnih rokova. I na fakultetima se spremaju za predavanja.
Jesen je vreme za start novog akademskog obrazovanja. Tokom leta u društvu ali i stručnoj javnosti se čulo puno priča o tome šta je najisplativije upisati, koji su fakulteta i smerovi u trendu, koji obećavaju sigurno zaposlenje, da li strudirati na državnom ili privatnom fakulteta….
Jedna od dilema je upis na društvene ili fakulteta koji obezbeđuju takozvano obrazovanje iz prirodnih nauka ili tehničke fakultete. To su prepoznali i fakulteta pa su otpočeli reklamiranje – obećavajući studentima sigurnu profesionalnu budućnost.
Jedna od fakulteta za koji konstantno postoji i, čini se, raste interesovanje potencijalnih brucoša je Mašinski.
Sa profesorom dr Vladimirom Popovićem, dekanom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” razgovaramo kakvo je interesovanje mladih za upis na Mašinski i tehničke fakulteta uopšte.
Tema je, takođe, i to da li Srbija školuje kadar za spostvenu privredu ili za inostranstvo. Jer, čini se da je u Evropi sve ozbiljniji trend među mladima da ne upisuju fakultet. Kakva je situacija kod nas?
Postavlja se i pitanje imamo li odgovarajuće školske programe, počev od srednjoškolskog do akademskog obrazovanja: da li školski programi prate potrebe savremenog društva i privrede? Šta treba menjati?
Kada je uvođen, takozvani sistem visokoškolskog obrazovanja Bolonja, najavljivan je kao avangardni. Pitanje je da li je to unapredilo naš visokoškolski obrazovni sistem.
Od mnogih privrednika danas se čuje da im ne trebaju diplomci, već obučeni radnici za određena zanimanja. Čini se da je celokupnom sistemu obrazovanja neophodna reforma. A to je posao koji treba dobro osmisliti.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Gde je i kuda (treba) da ide akademsko školovanje? | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala