Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: U Džakarti obavljen dobar posao za državu

© AP Photo / Dita AlangkaraMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić u Džakarti povodom pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Džakarti povodom  pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije. - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je u Džakarti, gde je u ime Vlade Srbije potpisao pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije, obavljen dobar posao za državu.
Dačić je danas prisustvovao zvaničnom otvaranju 43. samita Asocijacije zemalja Jugoistočne Evrope u Džakarti, te podsetio da je ASEAN organizacija koja postoji više od 50 godina.
Ministar je objasnio da Srbija potpisivanjem Ugovora o prijateljstvu i saradnji nije postala član ASEAN-a, jer ta organizacija okuplja države Jugoistočne Azije, već se priključila njihovom ugovoru o međusobnoj saradnji, prenosi Tanjug.
"To je teritorija koja obuhvata više od 600 miliona stanovnika, ima više hiljada milijardi dolara BDP-a i koja predstavlja, kako oni sami kažu, epicenter ekonomskog rasta. Za našu zemlju je to značajno i zbog toga što sada imamo spoljnotrgovinsku razmenu od oko 700 miliona dolara, a očekujemo da bi to ove godine moglo da prevaziđe milijardu dolara", rekao je Dačić.
On je naveo da Srbija najbolju ekonomsku saradnju, ako se govori o tom delu sveta, ima sa Indonezijom, Vijetnamom i Malezijom, ali da se sada otvara prostor za još veću saradnju.
"Mi smo 52. država ili međunarodna organizacija koja se priključila Ugovoru i to nema veze sa našim evropskim integracijama, kako se može čuti po zluradim komentarima da će to da šteti. Sama EU se, kao i Srbija, priključila ugovoru o saradnji, a tu su SAD, Kanada, Kina, Rusija. Za nas je to bitno i za jačanje bilateralnih odnosa sa tim zemljama", rekao je Dačić.
On je istakao da su zemlje Jugoistočne Azije, članice ASEAN-a prijateljske zemlje od kojih većina nije priznala nezavisnost tzv. Kosova i da je sad značajno jačanje bilateralne saradnje sa njima.
"Imao sam priliku da se susretnem sa kolegama iz tih zemalja", rekao je Dačić.
Na pitanje da li je razgovarao sa predstavnicima država koje su priznale tzv. Kosovo, Dačić je podsetio da su tzv. Kosovo priznali Tajland, Brunej, Malezija i Singapur.
"Razgovarao sam sa predstavnicima Siganpura i Bruneja, mogu da kažem da je to deo i naše krivice, jer u vremenu kada su donosili odluke o priznavanju Kosova nismo bili prisutni u tom regionu i njihovo pitanje je bilo gde ste bili u to vreme", rekao je Dačić.
On je istakao da će Srbija razgovarati sa tim zemljama kako bi, bez obzira na njihove odluke, poštovali stav Srbije i da ne podržavaju Prištinu u njenim zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama.
Dačić je rekao da je važno da Indonezija, koja ima više od 270 miliona stanovnika, zadrži čvrstu poziciju po pitanju poštovanja međunarodnog prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala