Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Burno u Skupštini: Opozicija ometala izlaganje premijerke; Brnabićeva: Nikad se nećemo povući

© Tanjug / Sava RadovanovićAna Brnabić u Skupštini
Ana Brnabić u Skupštini - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Predstavnici dela opozicije i članovi opozicionih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije ustali su tokom izlaganja premijera Ane Brnabić i uz zviždanje i povike ometali njeno izlaganje, zbog čega je postavljeno i skupštinsko obezbeđenje.
Nakon što je usvojen dnevni red pete vanredne sednice parlamenta i nakon što je usvojen predlog da se održi zajednički načelni jedinstveni pretres o svih 25 tačaka dnevnog reda, poslanici su ustali sa svojih mesta i počeli da otežavaju rad parlamenta i izlaganje predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je podsetila da se rebalansom budžeta obezbeđuje novac za penzionere, majke i decu.
"Ako oni uspeju u blokadi, nisu oni blokirali Anu Brnabić i Sinišu Malog, Vladu Srbije, Aleksandra Vučića, nisu blokirali nikoga od nas, imaju ideju da spreče da penzioneri dobiju povećanje, jer je to povećanje predviđeno ovim rebalansom. Ako uspeju u blokadi, što mi ne smemo da dozvolimo, sprečiće da majke dece do 16 godina dobiju jednokratnu pomoć, jer je sve to predviđeno ovim rebalansom budžeta", rekla je Brnabićeva.
"Ako mi odustanemo, ako se povučemo ta deca će ostati bez te jednokratne podrške i to upravo kada smo uspeli da povećamo stopu nataliteta. Ne smemo da odustanemo, šta god radite, nećemo odustati, borićemo se za majke,za decu, poljoprivrednike, ... možete da radite šta god hoćete, nikada nećemo odustati", rekla je ona.
Brnabićeva je naglasila da što opozicija bude glasnija, oni će se jače boriti, jer ako opozicija pobedi, neće biti plata i penzija i neće biti puteva i sve će biti onako kao što je bilo kada su oni bili na vlasti.
Ona je pozvala građane da kažu da li je ponašanje dela opozicije koje se danas može videti u parlamentu borba protiv nasilja za koju se zalažu, i da li je to lice normalne i tolerantne Srbije o kojem pričaju.
"Dok je poslanik izgovarao da treba da uložimo više u lečenje dece, imali ste poslanike koji pište, puštaju muziku i igraju", rekla je Brnabićeva i dodala da su predložili dodatnih 3,9 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti i lečenje dece i odraslih u zemlji i inostranstvu.
Naglasila je da je Fond za lečenje obolelih od retkih bolesti oformljen tek 2014., kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije.
"Da li je ovo normalna, tolerantna Srbija, nenasilna Srbija, da li je ovo borba protiv nasilja", navela je Brnabićeva i upitala opoziciju da li je to to što imaju da ponude.
Podsetila je da se i Aljbin Kurti ponašao slično u prištinskom parlamentu, prenosi Tanjug.
"Ovo je bruka i sramota šta radite", poručio je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.
Deo opozicije najavio je ranije danas da će blokirati rad parlamenta, ali su i dodali da će učestvovati u prvom delu rada današnje sednice, odnosno u postavljaju poslaničkih pitanja, da bi, kako su rekli, građanima dodatno objasnili sve što su danas rekli na konferenciji na novinare kada su zatražili održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.
Predsednik parlamenta Vladimir Orlić zaključio je današnju raspravu o amandmanima. Skupština Srbije sa radom nastavlja sutra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala