- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Austrijski kancelar: Ne možemo bez ruskog gasa

© AP Photo / Joerg SarbachSkladište gasa u nemačkom Redenu
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Austrijski kancelar Karl Nehamer smatra da je kupovina ruskog gasa neprijatna sa moralnog stanovišta, ali je potrebna za očuvanje energetske bezbednosti zemlje, izjavio je austrijskoj televiziji ORF.

„Naš glavni prioritet je energetska bezbednost. U slučaju da se ona naruši, biće narušen i sistem proizvodnje i energetska bezbednost ljudi. Pre svega mislimo o osiguranju energetske bezbednosti. To je neprijatno sa moralne tačke gledišta, ali je to realnost“, rekao je on.

U junu 2018. godine je potpisan sporazum o produženju aktuelnog ugovora između kompanija „Gasprom eksport“ i „OMV Gas marketing i trejding“ za isporuku ruskog prirodnog gasa u Austriju do 2040. godine. Generalni direktor austrijske kompanije OMV Alfred Štern ranije je rekao da će kompanija nastaviti da kupuje ruski gas u skladu sa dugoročnim ugovorom, uprkos sankcijama.
Austrijska vlada je nekoliko puta izjavljivala da želi da smanji zavisnost od ruskog gasa. Prema podacima Evropske mreže operatora gasno-transportnih sistema, u julu ove godine 66 odsto uvoza gasa u Austriju su bile isporuke iz Rusije. Ekspert navodi da realan udeo može da bude još veći, s obzirom na to da ne mogu uvek da se isprati poreklo gasa koji se uvozi.
Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u zemlje EU ističe krajem 2024. godine. U julu je ministar energetike Ukrajine German Galušenko izjavio da smatra da on neće biti produžen.
Zgrada austrijskog naftnog giganta OMV AG - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
EKONOMIJA
Ruski gas ili poskupljenje: OMV nastavlja da kupuje gas od Gasproma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala