- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američki ambasador u BiH kao margarin - u sve se meša

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Svet još nije video diplomatu kakav je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Nije narušio samo diplomatske kodekse, već i kućno vaspitanje koje bi trebalo da imaju političari. Od prvog dana svog mandata u Sarajevu, u sve se mešao, kao što kaže reklama za margarin. A vrhunac njegove drskosti je da određuje dnevni red i zaključke vlade FBiH.
Ovako politički analitičar Anđelko Kozomara komentariše pismo koje je američki ambasador u BiH, Majkl Marfi poslao premijeru bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Nerminu Nikšiću i njegovim zamenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću.
U podužem pismu, Marfi je praktično izdiktirao dnevni red vlade FBiH, zajedno sa zaključcima koje bi ona trebalo da usvoji – od finansijskih pitanja, do primene antikorupcijskih zakona, kao i kome treba dodeliti koncesije za izgradnju aerodroma na teritoriji FBiH.

Da je BiH država, davno bi Marfiju otkazala gostoprimstvo

Prema Kozomarinim rečima, ovakav manir gajili su samo kolonijalni upravnici u Africi. Vlada FBiH nema potrebe ni da zaseda, to je puka formalnost, dovoljno je da Nikšić samo potpiše odluke koje je Marfi propisao.

„On je od prvog dana pokazivao narcističku sklonost da stalno, bilo kojim povodom bude u medijima, da se uslika, da se pokaže. Ali, sada je, kao što rekoh, prevršio sve mere kućnog odgoja i diplomatskog kodeksa. Da je BiH suverena država, na šta se bošnjački političari bez argumenata pozivaju, ona bi mu otkazala gostoprimstvo“, navodi Kozomara.

Zanimljivo je, dodaje naš sagovornik, da nijedan američki ambasador, nakon isteka mandata u Sarajevu, nikada više nije službovao u inostranstvu. Taj podatak dovoljno govori o kvalitetu američkih diplomata koji dolaze u BiH, a Marfi ima sve šanse da i on tako završi svoju diplomatsku karijeru – kao trećerazredni službenik Stejt departmenta.

Dodik prvi razobličio Marfijevo štetno ponašanje

Pismo upućeno Nikšiću nije prvo otvoreno mešanje Majkla Marfija u unutrašnja pitanja BiH na način neprimeren jednom diplomati. On je to radio još od prvog dana kada je predao akreditive članovima Predsedništva BiH.
Kozomara podseća samo na neke Marfijeve postupke: komandovao je kako će se opozicija ponašati u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tražio je od Narodne skupštine da sa dnevnog reda skine Zakon o neprihvatanju odluka visokog predstavnika, pozivao je političare i iz Srpske i iz FBiH u američku ambasadu i diktirao im šta će govoriti, mešao se u donošenje mnogih zakona, određuje mogu li građani da se okupljaju ili ne…
Naš sagovornik podseća da je Marfi komandovao i kuda će ići autoput Beograd-Sarajevo.

„Da ne ide onuda kuda su utvrdile stručne ekipe, preko Han Pijeska i Romanije, nego da ide kroz većinski bošnjačke gradove. On je čovek koji hoće da se prikaže da sve zna i sve ume, što je prvo izazvalo revolt Republike Srpske, a mislim da će sada i u Federaciji konačno videti o kome se radi i šta je njegova osnovna namera“, kaže Kozomara.

A Marfijeva osnovna namera je da se u BiH svi ponašaju kako on zamisli, ne samo na nivou državne politike BiH, već i na mikro nivou. On ne želi samo da usmerava politiku, već i društvena kretanja, dodaje naš sagovornik.
Već su postali poslovični sukobi između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Marfija. Dodik je, praktično od prvog dana Marfijevog mandata, upozoravao na opasnost od ponašanja američkog diplomate.
„Možemo da imamo primedbe i da kritikujemo pojedine postupke Milorada Dodika, ali on je prvi političar u BiH koji je prepoznao opasnost da se Marfi pusti da radi šta hoće i prvi je ukazao na njegove postupke i, kritikovao ga i došao u sukob sa njim“, navodi Kozomara.

Marfijevo ponašanje višestruko štetno

Zapravo, Marfi zagovara kolonijalnu upravu u BiH u punom smislu te reči – on to ne govori direktno, ali njegovi postupci ukazuju na to da BiH treba da postane američka kolonija.
„Njegovo delovanje može da bude višestruko štetno. Ako mu se dozvoli da utvrđuje dnevni red neke vlade, to znači da mi više nismo potrebni. Da nije više potrebno ni održavati izbore, niti da se formiraju vlasti, nego da sve odlučuju Majkl Marfi i njegovi saradnici u ambasadi“, ističe Kozomara.
Svojim ponašanjem Marfi nadilazi čak i ponašanje visokog predstavnika. Da je Kristijan Šmit na mesto visokog predstavnika ustoličen legalno, ni on ne bi mogao da određuje dnevni red neke vlade. Čak i Pedi Ešdaun, koji se, kao visoki predstavnik, najviše približio ulozi kolonijalnog upravnika, nije naređivao kako će izgledati dnevni red i zaključci sednice neke vlade, zaključuje Kozomara.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
REGION
Dodik: Ako je i od Marfija - previše je
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala