- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Susret Putina i Erdogana kao produženi sastanak u okviru BRIKS-a

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRedžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin u Sočiju
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Po temama na sastanku Putina i Erdogana, prva asocijacija je kao da su razgovarali u okviru BRIKS-a, kaže za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas u Sočiju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Sastanak u širem sastavu trajao je sat i po, a posle su dva predsednika održala konferenciju za novinare.
Pavlović podseća da su osnovne teme razgovora Putina i Erdogana bile prehrambeni sporazum uz prihvatanje činjenice da se mora voditi računa o pozicijama Rusije kroz izjavu da je bila prinuđena da izađe iz prehrambenog sporazuma, sigurnost, bezbednost i trgovanje u domaćim valutama.
„Pre svega, obezbeđivanje prehrambene bezbednosti onima kojima je stvarno to neophodno tako što će se napraviti poseban sporazum između Rusije i Turske koji to omogućava. To je tih milion tona žita o kojima su govorili. Zatim, energetska bezbednost uključujući i nuklearna postrojenja. To je takođe jedna od tih tema, jer nuklearne elektrane su tema i u Africi između Rusije i afričkih država, tako da je moj osnovni utisak kao da je ovo neki produženi sastanak u okviru BRIKS-a“.
Iako Turska nije članica BRIKS-a, baš zato je važno što se razgovaralo o tim temama da bi se još jedna važna država priključila toj organizaciji po konceptima energetske bezbednosti, a jasno je odakle dolazi ugrožavanje te bezbednosti, prehrambene bezbednosti i poslovanja u domaćim valutama, ističe Pavlović.
Kad je reč o eventualnom priključenju BRIKS-u, Turska je već u nekoj vrsti saradnje sa tom organizacijom, dodaje Pavlović.
„Ali tu će osnovni problem za Tursku biti članstvo u NATO. Tako da nisam siguran da će države NATO biti prve na listi za proširenje BRIKS-a, ali to ne znači da regionalno neće sarađivati što je moguće više“.
Putinove poruke o sukobu Ukrajini osim za zapadne medije i nisu neka vest, smatra Pavlović.

„To što je Putin rekao o kapacitetima ukrajinske vojske samo je konstatacija i to Rusija govori u kontinuitetu već duže vreme“, zaključio je Pavlović.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
RUSIJA
Gasni hab i prehrambeni sporazum: U Sočiju završen sastanak Putina i Erdogana u širem sastavu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala