- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapadni partneri prevarili Rusiju u ispunjavanju obaveza iz prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Zapadni partneri prevarili su Rusiju u ispunjavanju obaveza iz prehrambenog sporazuma, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.
„Tražili su nam i treći put da produžimo učešće uz obećanje da će ispuniti obaveze koje su preuzeli, a to se, kao i obično, često dešava sa našim zapadnim partnerima, opet su nas prevarili, ponovo ništa uradili. Sada kažemo da nismo protiv ovog sporazuma. Spremni smo da mu se vratimo odmah čim se ispune obećanja koja su nam data“, objasnio je Putin.
Prema njegovim rečima, ako zapadne zemlje danas ispune svoja obećanja, Rusija će se u narednih nekoliko dana u potpunosti vratiti sporazumu i ispuniti sve što od nje žele.
„Što se tiče obnavljanja prehrambenog sporazuma, već sam rekao da je malo verovatno da ću ovde moći nešto da dodam, prvobitno smo pristali da učestvujemo u njemu, uključujući i zato što smo se dogovorili uz posredovanje predsednika Turske i Ujedinjenih nacija o ispunjavanju niza obaveza u interesu ruske strane. Nakon što je dogovor okončan, nijedna obaveza prema Rusiji nije ispunjena“, podsetio je Putin.
Putin je dodao da je od Rusije tada zatraženo da produži sporazum uz obećanje da će sve odmah ispuniti.
„Produžili smo, opet niko ništa nije uradio“, istakao je on.

Zapad nastavlja da blokira obaveze

Putin je istakao da zapadne zemlje nastavljaju da blokiraju ispunjavanje obaveza prema Rusiji.
„Zapadne zemlje su blokirale i nastavljaju da blokiraju realizaciju prehrambenog sporazuma u smislu obezbeđivanja pristupa ruskih poljoprivrednih proizvođača svetskim tržištima, odnosno odbijaju da povuku iz sankcija izvoz našeg žita i đubriva, obnove isporuke poljoprivrednih proizvoda, mašina i rezervnih delova u Rusiju, otklone probleme sa logistikom i transportom brodova, bankarskim uslugama i osiguranjem isporuka hrane“, objasnio je Putin.
Ruski predsednik je takođe primetio da dok je Ruska jasno davala garancije za bezbednost plovidbe u okviru ovog sporazuma, druga strana je koristila humanitarne koridore za terorističke napade na ruske civilne i vojne objekte.
„To se više ne može tolerisati“, dodao je on.
Izlazak Rusije iz prehrambenog sporazuma nije uticao na globalna tržišta hrane, cene i dalje padaju, ocenio je Putin.
On je dodao da cene žitarica nastavljaju da padaju, kao i da nema fizičke nestašice hrane.
„Postoje problemi sa njegovom pravednom distribucijom. To je tačno. Ali to nema nikakve veze sa takozvanim prehrambenim sporazumom“, primetio je Putin.
Šef ruske države je napomenuo da sve ovo ne iznenađuje, pošto je udeo Ukrajine u svetskom izvozu žitarica „kao što je bio pet odsto i ostao je toliki, a u sadašnjim uslovima će se smanjiti“.
On je dodao da je Rusija blizu završetka pregovora sa šest afričkih zemalja o isporuci žita.
„Blizu smo sklapanja sporazuma sa šest afričkih država, gde nameravamo da isporučujemo hranu besplatno, pa čak i besplatno vršimo isporuku, logistiku, da isporučimo ovaj teret“, rekao je Putin.

Erdogan: Posredništvo Turske u isporukama žita

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, komentarišući prehrambeni sporazum, rekao da je Turska spremna da pomogne u preradi ruskog žita za dalju isporuku u siromašne zemlje i da se nada zajedničkom sprovođenju koraka sa Rusijom u isporukama hrane afričkim zemljama.
„U današnjim razgovorima sa gospodinom Putinom on je rekao da je Moskva spremna da pošalje milion tona žita u zemlje kojima je potrebno. Mi smo takođe spremni da damo svoj doprinos. Rekli smo da možemo da sameljemo ovo žito i pošaljemo ga u siromašne afričke zemlje u obliku brašna. Nadamo se da ćemo zajedno raditi na ovom pitanju“, rekao je Erdogan.
On je dodao i da se Ankara nada da bi novi paket predloga za prehrambeni sporazum mogao pomoći da se on ponovo pokrene.
„Pripremili smo novi paket predloga nakon konsultacija sa UN. Uvereni smo da ovim novim paketom možemo postići željeni rezultat i nastaviti inicijativu u što kraćem roku“, istakao je Erdogan.
Prema njegovim rečima, Ankara smatra da su očekivanja Rusije o prehrambenom sporazumu pravedna.
„Jedna od najvažnijih tema razgovora bio je nastavak crnomorske inicijative... Ona je odigrala ključnu ulogu u sprečavanju prehrambene krize, posebno za najsiromašnije zemlje u Africi“, podsetio je Erdogan.
„Koje korake Moskva očekuje za nastavak prehrambenog sporazuma poznato je svim stranama, mi smo takođe izrazili ta očekivanja. Verujemo da se inicijativa može nastaviti ako se otklone nedostaci“, naglasio je turski predsednik.
Prema njegovim rečima, alternative prehrambenom sporazumu ne mogu da osiguraju bezbedan i održiv model isporuka žita.
Putin je dodao da Rusija ne smatra sporazume sa Turskom i Katarom o isporuci milion tona žita kao zamenu za prehrambeni sporazum.
„Što se tiče žita, ... ne razmatramo zajednički rad sa Turskom i Katarom o isporuci milion tona žita kao alternativu crnomorskom prehrambenom sporazumu. Postoji i Ukrajina, koja ima svoje interese, mi to veoma dobro shvatamo i svesni smo toga, tako da to nije zamena“, objasnio je ruski lider.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala