- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici otkrili novu tehnologiju za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva

© Sputnik / A. Solomonov / Uđi u bazu fotografijaNuklearno gorivo
Nuklearno gorivo - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
Ruski naučnici su izmislili novu tehnologiju za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva, izjavio je naučnik „Instituta za atomsku energiju Kurčatov“ Aleksej Frolov na forumu „Tehnoprom 2023“.

„U ‘Institutu Kurčatov’ se radi na projektu bezbednog suvog čuvanja u hermetičnim kontejnerima koji su ispunjeni gasom. Formiraće se obračunski kod koji će opravdati režim suvog skladištenja, transporta, kao i različitih vanrednih situacija“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno se u svetu eksploatiše oko 450 nuklearnih reaktora koji godišnje daju oko 900 tona istrošenog nuklearnog goriva. Ovo je veliki problem koji će se rešiti u budućnosti. U Rusiji se istrošeno nuklearno gorivo čuva u takozvanim skladištima bazenskog tipa, koji imaju mnoge nedostatke, a glavni je visoka cena izgradnje.
„Trenutno se u svetu postoji trend da je veoma skupo da se istrošeno nuklearno gorivo prevozi ka nama, a iz mnogih blokova koje gradimo u inostranstvu mi to gorivo ponovo dovozimo do nas. Suva skladišta nam omogućavaju da to gorivo skupljamo direktno na objektima ili u određenim zonama“, pojasnio je Frolov.
Ruski naučnik je dodao da će implementirajući tehnologiju u industriji Rusija moći da smanji troškove za izgradnju skladišta istrošenog nuklearnog goriva i poveća konkurentnost zemlje u oblasti nuklearne energije.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
RUSIJA
Rusija i Južnoafrička republika dogovorile saradnju u proizvodnji nuklearnog goriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala