- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Dolar je instrument novog tipa kolonijalizma

CC0 / Piksabej / Dolari
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
Dedolarizacija nije cilj organizacija i nekih zemalja, već je postala realnost pošto je dolar postao problematična valuta, izjavila je u intervjuu turskom listu "Ajdinlik" portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Kažu da je dedolarizacija neka vrsta cilja raznih organizacija ili nekih zemalja. Ali nije, nije cilj. To je samo realnost. Dolar je veoma problematična valuta ovih dana. To nije moje političko gledište, to je objektivna ekonomska činjenica“, rekla je ona, podsećajući na ekonomske krize izazvane situacijom u finansijskom sistemu SAD.
Zaharova je podsetila da su SAD decenijama ranije „predložile da se dolar koristi kao međunarodna valuta da bi život svima bio bolji, lakši i udobniji“. Ona je priznala da su tada autori ove politike verovatno bili iskreni u svojim namerama.
„Međutim, ova valuta se sada koristi kao instrument hegemonije i novog tipa kolonijalizma, koristi se za kažnjavanje, segregaciju, komplikovanje života drugih ljudi ili njegovo pretvaranje u noćnu moru“, rekla je ona.
Zaharova je istakla da cilj učesnika BRIKS-a, Turske ili drugih zemalja nije da napuste dolar. Prema njenim rečima, zemlje ne žele da rešavaju američke probleme.
"Oni žele da stvore sistem finansijskih garancija kako ne bi postali žrtva još jedne američke krize. Sa ruske tačke gledišta, ovaj sistem, koji pokušavamo da formiramo, stabilniji je i bezbedniji", rekla je Zaharova. Ona je dodala da su nacionalne valute u sadašnjoj situaciji stabilnije sredstvo plaćanja i svaka zemlja mora da izabere put koji smatra najprikladnijim u kontekstu sopstvene finansijske sigurnosti.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija ne želi da upropasti dolar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala