- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Čuvaju ćirilicu i voze bicikle: Na manifestaciji u Bajinoj Bašti više od 300 učesnika /foto/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVožnja bicikla
Vožnja bicikla - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
Više od 300 ljudi, većinom dece i mladih, učestvovalo je danas na manifestaciji „Ćirilična biciklijada“ u Bajinoj Bašti, saopštila je Turistička organizacija „Tara-Drina“.
„Ćirilična biciklijada“ održava se drugu godinu zaredom, a njen cilj, kako se navodi, jeste promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i dometa Račanske književne i prepisivačke škole.
Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja.
Na početku manifestacije, u Parku ćirilice, svim odraslim učesnicima podeljeni su svetleći prsluci za bicikliste, dok su na kraju svim mlađim učesnicima podeljene medalje, svetla i zvonca za bicikle, kao i majice Agencije za bezbednost saobraćaja.
Kako je navedeno, učesnici su se vozili trasom Park ćirilice - Dom ćirilice - izletište Ćirilica - manastir Rača – Park ćirilice.
Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara upoznao je prisutne sa značajem očuvanja životne sredine i tom prilikom najmlađima ispričao priču o ponašanju u zoni nacionalnog parka.
Za učesnike je organizovana i poseta manastiru Rača i obilazak manastirske riznice, a vladika Jovan Purić učenicima je uputio blagoslov i poželeo uspešnu školsku godinu, navodi se u saopštenju.
Organizatori manifestacije istakli su da je cilj današnje manifestacije da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podseti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.
Kako su naveli, veliki broj učesnika i posebno interesovanje mladih pokazuje da je „Ćirilična biciklijada“ odličan spoj priče o negovanju milenijumskog pisma, kulturnog nasleđa, bezbednosti u saobraćaju i zdravog načina života, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala