- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Zemun povezujemo sa svetom“: Otvoreno međunarodno putničko pristanište, usidren prvi kruzer /foto/

© Tanjug / MGSI/ PREDRAG MITIĆOtvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu
Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Međunarodno putničko pristanište, koje će prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića omogućiti povratak brodova u Zemun, otvoreno je na zemunskoj obali. Posle 150 godina u Zemunu je usidren prvi veliki kruzer iz Nemačke.
Ministar je naglasio da je poslednji putnički brod pristao u Zemun sredinom 19. veka, a da smo izgradnjom ovog pristaništa konačno, kako je rekao, vratili brodove i pristanište u Zemun.
Vesić je podsetio da je ovo pristanište jedno od devet pristaništa u Srbiji.
"Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju", rekao je Vesić.
On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.
© MGSI/ PREDRAG MITIĆOtvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu
Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu
"Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice i Šapca i Beograda. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta 'Zaplovimo Srbijom' predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu", naveo je ministar.
Vesić je istakao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.
"Godine 2022. smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista", rekao je Vesić.
Ministar je naglasio da su pred nama veliki koraci i ulaganja kada je u pitanju lučka infrastruktura.
"Mi nismo dovoljno koristili reke i ponašali smo se kao da dve velike evropske reke ne prolaze kroz našu zemlju. Mnogo ćemo više energije i novca uložiti da iskoristimo naš rečni potencijal", naglasio je on.
© MGSI/ PREDRAG MITIĆOtvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu
Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Zemun povezujemo sa svetom i Evropom

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj projekat pristaništa od velikog značaja za Opštinu Zemun.
"Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz Zemun", rekao je Kovačević.
On je pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, pošto kako je rekao, "Zemun ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi".
Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.
"Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju. Iz tog razloga je agencija zajedno sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat 'Zaplovi Srbijom'", rekao je Perović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala