Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta: Novac za beogradski metro, povećanje plata i penzija...

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆVlada Srbije usvojila paket mera dogovoren na sastanku Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.
Vlada Srbije usvojila paket mera dogovoren na sastanku Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.
Predviđen fiskalni deficit budžeta Republike Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog, saopšteno je iz Vlade.
Rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara.
Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.
To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva - Bulevar despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.
Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Mali: Novac i za povećanje plata i penzija

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je predlog rebalansa budžeta koji je danas usvojila Vlada Srbije nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, i nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.
„Nastavljamo borbu za jaku i snažnu zemlju, za stabilnu ekonomiju, nove kapitalne investicije, nove investitore, dodatna radna mesta, bolji i kvalitetniji život građana Srbije“, kazao je on.
Mali je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, kazao da prioritet i dalje ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima, kao i nastavak započetog velikog investicionog talasa, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.
Mali je podsetio i da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, navodeći da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.
„Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara“, kazao je ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije.
On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, a što je, kako je naglasio, dobra vest za građane i privredu.
„Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara“, rekao je Mali.
Rebalansom budžeta, kako je naveo, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.
Mali je naveo da će od 1. oktobra biti povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto, a da zatim od 1. januara sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.
Osim toga, u rebalansu budžeta kako naglašava ministar, nalazi se i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.
„Osim ovih velikih izdvajanja za naše građane, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života, izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara“, kazao je Mali.
Prema njegovim rečima, ta izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a..
EKONOMIJA
Kako će izgledati Beograd 2027. godine zbog međunarodne izložbe Ekspo /foto/
Izgradnja tunela Iriški venac na Fruškogorskom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
EKONOMIJA
Kako izgleda gradnja najdužeg tunela u Srbiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala