Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prvi srpski državni zvaničnik u Jasenovcu: Ministarka pravde posetila veliko stratište

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Ministarka pravde Maja Popović kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas molitvenom okupljanju i centralnom obeležavanju Svetih novomučenika jasenovačkih u manastiru Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.
Popovićeva je prvi srpski državni zvaničnik, koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, počev od 1945. godine do danas, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
Time je, kako se naglašava, današnje obeležavanje dana Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu.
Dodaje se da je Popovićeva kazala da sve nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.
Ona je citirala i reči patrijarha Germana „Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo“.
Popovićeva je naglasila i da je Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog regiona.
U tom smislu, prema njenim rečima, neophodna je izgradnja dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.
„Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“, kazala je ministarka pravde Srbije.
U saopštenju Ministarstva pravde ističe se da je tokom Svete arhijerejske liturgije činodejstvovalo više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a liturgijom je načelstvovao ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske Ilarion.
Navodi se i da je nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SRBIJA
Vučić o zabrani odlaska u Jasenovac: Nisam hteo treći put da prihvatim odgovor „nije vreme“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala