- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preti obnova nuklearnih proba, odgovoran Vašington

© Wikipedia / U.S. Department of Energy/Public domainTunel za podzemno nuklearno testiranje u Nevadi
Tunel za podzemno nuklearno testiranje u Nevadi - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Zbog destruktivnih akcija Vašingtona i njegove neodgovorne politike budućnost Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba mogla bi biti ugrožena, što može imati globalne posledice i dovesti do širenja nuklearnog naoružanja.
U tom kontekstu, upozoravaju ruski eksperti, sve teže će se rešavati pitanja kontrole naoružanja, kao i smanjenje strateških rizika.
SAD su odgovorne što taj sporazum više od četvrt veka nije stupio na snagu, čak su i demonstrativno odustale od ratifikacije, a sada nameravaju da nastave testiranja nuklearnog oružja. Zbog toga je Rusija na zasedanju Generalne skupštine UN ponovo pozvala sve zemlje da što pre potpišu i ratifikuju taj ugovor.
„Taj poziv je povezan sa činjenicom da se SAD spremaju da sprovedu nuklearne probe pošto bojeve glave imaju određeni rok trajanja, a nakon što period skladištenja prođe dolazi do procesa raspadanja uranijuma ili plutonijuma i kao rezultat toga kritična masa, koja bi trebalo da pokrene reakciju u slučaju nuklearne eksplozije, smanjuje se i do toga uopšte ne dolazi", objašnjava ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
Zbog toga se takve bojeve glave moraju periodično proveravati, a te provere je neophodno vršiti putem podzemnih nuklearnih eksplozija, dodao je ekspert.
„Postoji i drugi metod – to je kompjutersko modeliranje, koje se koristi već dugi niz godina. Ali danas su SAD sklone tome da se povuku iz Sporazuma o zabrani nuklearnih proba i počnu sa probama, što može poslužiti i kao podsticaj drugim zemljama sveta da se ne poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, a to će opet i druge zemlje podstaći na širenje nuklearnog oružja“, upozorava Knutov.
Države za koje se zna da imaju nuklearno oružje su Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja. Prema poslednjim procenama, koje datiraju iz oktobra prošle godine, u svetu postoji oko 13.000 nuklearnih bojevih glava, a Rusija i SAD, dve najveće nuklearne sile, zajedno poseduju oko 90 odsto ukupnog nuklearnog oružja.
„Nuklearno oružje sada mogu da proizvode mnoge zemlje: Japan, Nemačka, Argentina, Brazil i Saudijska Arabija. To jest, najmanje desetak zemalja danas ima tehnologiju i novac za proizvodnju nuklearnog oružja. To je izuzetno opasno i to može dovesti do njegovog širenja i do toga da upotreba nuklearnog oružja neće bude nešto zabranjeno i neobično“, kaže Knutov.
© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD su odgovorne što Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba više od četvrt veka nije stupio na snagu, a sada još nameravaju da nastave testiranja nuklearnog oružja
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SAD su odgovorne što Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba više od četvrt veka nije stupio na snagu, a sada još nameravaju da nastave testiranja nuklearnog oružja

Rusija poziva svet da odustane od nuklearnih proba

Do danas je Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja potpisalo 185 zemalja, a ratifikovalo 170 zemalja. Međutim, ugovor još nije stupio na snagu, jer ga nekoliko država nije potpisalo ili ratifikovalo.
Da bi taj ugovor stupio na snagu, po aneksu sporazuma moraju ga ratifikovati 44 države. Od toga, 36 država ga je ratifikovalo, uključujući tri države sa nuklearnim naoružanjem - Rusija, Velika Britanija i Francuska. Od preostalih osam, tri države nisu potpisale sporazum i to Indija, Severna Koreja i Pakistan, dok je još pet zemalja potpisalo, ali nije ratifikovalo - SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran.
Međutim, Moskva je zabrinuta zbog mogućeg nastavka nuklearnih proba Vašingtona i jasno je dala do znanja da će započeti nuklearna testiranja samo ukoliko to prve urade SAD.
Moskva je ubeđena da će Amerika pre ili kasnije testirati svoje nove nuklearne bojeve glave, a modernizovanje i održavanje infrastrukture nuklearnog poligona u Nevadi pokazuje da Amerikanci ne nameravaju da od toga odustanu.
Pored toga, SAD ne kriju da prave nove vrste nuklearnih bojevih glava čije će performanse pre ili kasnije morati da testiraju u praksi.
„Teško je reći kako će Rusija odgovoriti, jer ako Sjedinjene Države počnu da sprovode nuklearne probe i to ne jednu nego više njih, Rusija će takođe učiniti isto. Ali, da bi sve to sprečila Rusija poziva ceo svet da odustane od nuklearnih proba“, kaže Knutov.

SAD su jedina zemlja koja je nuklearnim bombama raznela dva grada

Rusija, kao jedna od država koja je ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba još 2002. godine i koja je deceniju ranije uvela dobrovoljni moratorijum na nuklearna testiranja, odgovorno i dosledno ispunjava sve svoje obaveze, ali smatra da i druge zemlje treba tako da se ponašaju. Samim tim je potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba jedan od apsolutnih prioriteta u sferi neširenja nuklearnog oružja i kontrole naoružanja. Međutim, Knutov sumnja da će SAD i druge države podržati rusku inicijativu.
„Po mom mišljenju, imajući u vidu rusofobičnu politiku Zapada i njihova antiruska osećanja, male su šanse da će podržati ovu inicijativu. Da je ta inicijativa došla iz Sjedinjenih Država, onda bi, naravno, naišla na podršku zapadnih zemalja. Međutim, SAD za to nisu zainteresovane i stoga će SAD ometati ovu rusku inicijativu“, ocenio je Knutov.
S druge strane, Sjedinjene Države, jedina zemlja koja je upotrebila nuklearno oružje protiv civilnog stanovništva i zbrisala s lica zemlje dva japanska grada – Hirošimu i Nagasaki, nastavljaju drsko da optužuju Rusiju za sva zla ovog sveta i čak izvrću činjenice i ruske pozicije. Tako je zamenica američkog državnog sekretara Boni Dženkins izrazila zabrinutost zbog februarske poruke Vladimira Putina da je Rusija spremna za nuklearnu probu, namerno prećutkujući Putinove reči da „Moskva to neće uraditi prva“.
Ruski predsednik je, tokom februarskog obraćanja Saveznoj skupštini, rekao da Rusija ima informaciju da Sjedinjene Države razmišljaju o testiranju svog nuklearnog oružja kojem ističu garantni rokovi i da rade na razvoju novih tipova takvog naoružanja.
S tim u vezi, ruski lider je dao instrukcije ruskom Ministarstvu odbrane i "Rosatomu" da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog naoružanja ukoliko probe prvo izvedu Amerikanci.
Očigledno je da se američka politika zasniva na optuživanju drugih za uništavanje stubova međunarodne bezbednosti i, po pravilu, uglavnom je Rusija kriva za sve.
Tunel za podzemno nuklearno testiranje u Nevadi - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
RUSIJA
Zemlje ne uništavaju nuklearno oružje: Da li je vreme da se zabrani bar njegovo testiranje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala